October 28, 2002
V. Gerard Comizio, Esquire
Thacher Proffitt & Wood
1700 Pennsylvania, N.W.
Suite 800
Washington, D.C. 20006
Re: Authority of a Federal Credit Union to Own a Trust-Only Thrift
Dear Mr. Comizio:

You have asked for our opinion on whether Suncoast Schools Federal Credit Union (Suncoast) has the
authority to own a credit union service organization (CUSO) trust-only thrift. As explained below, this is a
permissible activity for a federal credit union (FCU).

Trust services have been a permissible CUSO activity for twenty years. 47 Fed. Reg. 30462, July 14, 1982.
While the Federal Credit Union Act (the Act) prohibits an FCU from acquiring control directly or indirectly of a
financial institution, NCUA’s longstanding interpretation of financial institution is that it means a deposit taking
institution. 12 U.S.C. 81757(7)(); 51 Fed. Reg. 10353, 10354, March 26, 1986. “Thus, NCUA has viewed trust
companies as permissible CUSOs as long as they were not deposit taking organizations.” 66 Fed. Reg. 40575,
40577, August 3, 2001.

You have advised us that Suncoast intends to establish a CUSO trust company chartered by the Office of Thrift
Supervision (OTS). The OTS requires Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) insurance for all
institutions it charters. 12 C.F.R. 8543.2. Under the Federal Deposit Insurance Act, an applicant for insurance
must be “engaged in the business of receiving deposits other than trust funds.” 12 U.S.C. §1815(a)(1).
Through legal interpretation and in its regulation the FDIC states that the requirement to be “engaged in the
business of receiving deposits other than trust funds” can be satisfied by the maintenance of one or more non-
trust deposit accounts in the aggregate amount of $500,000. 12 C.F.R. §303.14.

Based on the FDIC's interpretation, the NCUA Board has stated that the prohibition on investment in a
depository financial institution "should not include a financial institution principally engaged in the business of
providing trust services, and which holds only such deposit as is required for FDIC insurance.” 66 Fed. Reg. at
40577.

Under the facts presented, Suncoast’'s proposed ownership in a trust-only federal thrift with FDIC insurance is
not prohibited by 8107(7)(l) of the Act, provided that all the requirements and provisions of Part 712 of NCUA’s
CUSO rule are satisfied. 12 U.S.C. 8107(7)(l); 12 C.F.R. Part 712.

Sincerely,
Robert M. Fenner
General Counsel
GC/MFR:bhs
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