January 18, 1996

Jerry Parizek

Treasurer/Manager

Worker's Federal Credit Union

70 West Stafford Road, P.O. Box 125
Stafford Springs, CT 06076-0125

Re: Sales Tax Exemption for Federal Credit Unions ("FCU")
(Your December 6, 1995, Letter)

Dear Mr. Parizek:

According to your letter, the State of Connecticut recently issued a form ("Cert 119") that exempts
qualifying organizations from sales and use taxes when the organization purchases tangible personal
property. Cert 119 defines a qualifying organization as any organization described in sections 501(c)(3) or
(13) of the Internal Revenue Code ("Code™), 26 U.S.C. §8501(c)(3) and (13). You have also referenced a
"Letter of Exemption™ ("Letter") signed by NCUA General Counsel Robert M. Fenner. Since the Letter only
references section 122 of the FCU Act, 12 U.S.C. 81768, you have asked whether NCUA should revise the
Letter to include sections 501(c)(3) and (13) of the Code, or whether Cert 119 should refer to section 122 of
the FCU Act.

Section 122 of the FCU Act does not exempt FCUs from taxes on tangible personal property. Specifically,
section 122 of the FCU Act states that "... any tangible personal property of Federal credit unions shall be
subject to Federal, State, Territorial and local taxation to the same extent as other similar property is taxed."”
Accordingly, there is no requirement that the State of Connecticut revise Cert 119 to include section 122 of
the FCU Act, so that FCUs are exempt from taxes on tangible person property.

As for revising the Letter, sections 501(c)(3) and (13) of the Code do not describe FCUs. In fact, section
501(c)(13) applies only to cemetary companies and corporations chartered as burial societies. FCUs receive
their tax exempt status from the FCU Act and not the Code. As instrumentalities of the United States, FCUs
are the type of organization described by section 501(c)(1) of the Code ("Any corporation organized under
Act of Congress which is an instrumentality of the United States but only if such corporation -- (A) is
exempt from Federal income taxes . ..". ). Please note that our interpretation is not binding on the Internal
Revenue Service or the State of Connecticut. We are enclosing a copy of section 501 of the Code.

Sincerely,

Richard S. Schulman
Associate General Counsel
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