National Credit Union Administration

May 29, 2014

Brian G. Lauer, Esq.
Messick & Lauer, P.C.
211 N. Otive St.
Media, PA 19063-2810

Dear Mr. Lauer: :
RE: Clarification of Amended CUSO Rule

You have asked for clarification of a provision in NCUA’s newly amended credit union
service organization (CUSO) regulation. Specifically, you have asked if a federally
insured credit union (FICU) receiving products or services from a CUSO must enter into
a written agreement in which the CUSO is obligated to submit an annual report to NCUA
even if the FICU does not have an investment in or loan outstanding to the CUSO. The
answer i8 no. The amended CUSO rule requires only those FICUs investing in or lending
to a CUSO to obtain a written agreement requiring the CUSO to submit annual reports.’

The NCUA Board amended the CUSO rule on November 21, 2013.2 The new rule
requires, among other things, a FICU to contractually bind a CUSO to submit an annual
report to NCUA..- Specifically, new §712.3(d)(4) states: “A FICU must obtain a written
agreement from a CUSO before investing in or lending to the CUSO” that the CUSO will
“annually submit . . . a report directly to NCUA and the appropriate state supervisory
authority, if applicable.” (BEmphasis added).

Accordingly, it is clear that a FICU that invests in or lends to a CUSO must comply with
the new §712.3(d)(4) annual reporting requirement.’ However, §712.3(d)(3) of the
CUSO rule, which addresses access to CUSO books and records, makes reference to

! Generally, the amended CUSO rule requires FICUs to include, in their agreements with a CUSQ, a
requirement that a CUSO annually submit a financial repott directly to NCUA or, in the case of a CUSO
with an investment or loan from a federally insured, state-chartored credit union (FISCU), to NCUA and
the appropriate state supervisory authority (SSA). The new reporting requirement is intended to protect the
National Credit Union Share Insurance Fund by improving the quality of available information about
CUSOs so that NCUA can better evaluate and identify emergent risks posed by CUSOs. 76 Fed. Reg.
44866 (July 27, 2011); 78 TFed. Reg. 72537 (Dec. 3,2013); new §712.3(d)(4).

? 78 Fed. Reg. 72537 (Dec. 3 ,2013). The amended rule is effective, and contractual changes are required
by, June 30, 2014. CUSOs WIII begin submitting reports to NCUA under new §712.3(d}(4) when the
agcncy s teporting system 1s fully operational, which will be by December 31, 2015.

3 The preamble to the final rule also indicates that the written agreement requirement is triggered by a
FICU’s investment in or loan to a CUSQ. 78 Fed. Reg. 72537, 72543 (Dec. 3, 2013) (“[The final rule -
requires a FICU to obtain a written agreement from a CUSQ before investing in or leriding to the CUS0Q.”);
78 Fed. Reg. 72537, 72544 (Dec. 3, 2013) (“For purposes of [the reporting] requirement, the definition of

‘newly formed CUSQ’ includes a newly established business or an established business that becomes
subject to this regulation by virtue of a credit union’s investment or loan to the business.”).
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FISCUs with an investment in, loan to, or “contractual agreement for products or services
with the CUSO.” You have asked if the contractual agreement language in §712.3(d)(3)
infers that FICUs with only a service contract with a CUSO must also obtain a written
agreement for the CUSO to submit an annual report under new §712.3(d)(4). No, it does
not.

A credit union with an investment in or loan to a CUSO must enter info a written
agreement in which the CUSO contractually obligates itself to provide NCUA with
access to its books and records. Specifically, §712.3(d)(3) states:

(d) CUSO accounting; audits and financial statemenis;, NCUA
access to information. A FICU must obtain a written agreement
trom a CUSO before investing in or lending to the CUSO that the
CUSO will:

(3) Provide NCUA, its representatives, and the state supervisory
authority [,] having jurisdiction over any FISCU with an
outstanding loan to, investment in or contractual agreement for’
products or services with the CUSO [,] with complete access to
any books and records of the CUSO and the ability to review the
CUSO’s internal controls, as deemed necessary by NCUA or the
state supervisory authority in carrying out their respective
responsibilities under the Act and the relevant state credit union
statute.”*

Prior to 2008, the access to books and records provision applied only to FCUs with an
investment in or loan to a CUSO. In 2008, however, the rule was amended to also .
provide NCUA with access to the books and records of CUSOs in which a FISCU has an
investment or lending relationship.> The provision was also amended at that time to
provide a reciprocal right of access to CUSO books and records to SSAs (having
jurisdiction over any FISCU with an outstanding loan to, investment in, or contractual
agreement for products or services with the CUSQO). The preamble to the 2008 proposed
rule discussed the rationale for providing reciprocity to SSAs having supervisory
responsibility over, not only FISCUs with an investment or lending relationship with a
CUSO, but also FISCUs with only a service contract with a CUSO: ‘

The Board understands . . . that not every SSA enjoys aright of
access to books and records of CUSOs in which FISCUs chartered
by that state have an investment or other relationship. There may

also be cases in which a FISCU has only a contractual relationship
with a CUSO but does not have either a loan to or an investment in

12 CF.R. 712.3(d)(3) (emphasis added).
%73 Fed. Reg. 79307 (Dec. 29, 2008).
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the CUSO, which may be owned exclusively by one or more
FCUs.

To address this circumstance, the Board proposes to change
§712.3(d)(3) to require the credit union’s agreement with the
CUSO to permit access not only to NCUA but also to any SSA
having supervisory responsibility over any FISCU that has a loan, i
an investment, or a contractual agreement for products or services ' !
with the CUSO. This will assure that an SSA with responsibility
for a credit union has the opportunity to review and evaluate the
risk to which its institutions may be exposed.®

The discussion in the 2008 preamble clarifies that the regulatory text regarding FISCUs
with a “contractual agreement for products or services with the CUSO” was only
intended to provide an SSA with access to CUSO books and records in the narrow
circumstance where NCUA had a right to access the books and records of a CUSO that
was owned exclusively by FCUs, but with which a FISCU had only a contractual
relationship. Accordingly, the language in §712.3(d)(3) regarding FISCUs with a
contractual agreement for products or services with a CUSO has no effect on the reach of
new §712.3(d)(4), which provides that only those FICUs investing in or lending to a
CUSO must enter into a written agreement in which the CUSO contractually obligates
itself to submit annual reports,

Sincerely, :

Michael J. McKenna
General Counsel

OGC/PWY
SSIC 3000
14-0502

673 Fed. Reg. 23982, 23984 (May 1, 2008).




