National Credit Union Administration

March 21, 2014

Robert K. Rusch

Associate General Counsel
CUNA Mutual Group
5910 Mineral Point Road
Madison, Wisconsin 53705

Dear Mr. Rusch:
RE: Multiple Insured Parties Under Fidelity Bond

You have asked whether a federally insured credit union may include one or more credit union
service organizations (CUSOs) as additional insureds under its fidelity bond. Also, if the answer
is yes, you have asked whether there are any limitations or other requirements that apply when
adding such additional insureds. The answer to your first question is no, a federally insured
credit union may not include one or more CUSOs or other parties as additional insureds under its
fidelity bond. Therefore, it is not necessary to answer your second question.

NCUA rules require all federally insured credit unions to obtain fidelity bond coverage under an
individual policy. 12 C.F.R. §§ 713.3(a), 741.201(a). Further, in Legal Opinion Letter 04-0744
(enclosed), NCUA opined that a CUSO that provides management services for multiple credit
unions could not purchase a single fidelity bond with each credit union named as an insured.
While the earlier situation is different from the question that you ask, the same reasoning and
requirement apply.

The requirement for a federally insured credit union to obtain an individual fidelity bond policy
has not changed since NCUA issued Legal Opinion Letter 04-0744, and we conclude that adding
one or motre CUSOs to a federally insured credit union’s fidelity bond would violate the rule. As
the earlier Legal Opinion Letter explained, a purpose of the individual policy requirement is to
avoid diluting or conflicting with the individual credit union’s coverage. In addition, this
requirement prevents a claim against one insured from depleting coverage limits for the credit
union.

Sincerely, :
Michael.J. McKenna
General Counsel
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September 21, 2004

Robert M. Konop, Esq.

Vice President and Associate General Counsel
CUNA Mutual Group

P.O. Box 1084

Madison, WI 53701-1084

Re: Multiple Credit Unions Sharing Single Fid'elity Bond.
Dear Mr. Konop:

You have asked if a credit union service organization (CUSO) that provides
management services for several credit unions may purchase a single fidelity
bond that names all its credit unions as insureds. No, our regulations require that
each federally insured credit union must be insured under its own individual
bond.

You have indicated that none of the credit unions managed by the CUSQ has
any employees of its own, but that each credit union maintains its own corporate
identity. The CUSQ proposes to purchase a single fidelity bond, with coverage in
excess of the mandatory limits for any one of its managed credit unions, but
which names all of the credit unions as insureds under the single bond.

NCUA rules require that a federal credit union must obtain bond coverage in an
individual policy. 12 C.F.R. §713.3(a). Part 713 of our rules applies to federally
insured credit unions as well. 12 C.F.R. §741.201. As noted in the preamble to
the final Part 713 rulemaking, the principal reason for not permitting a credit
union’s bond to cover additional insureds is to ensure that the coverage of the
other insureds does not conflict with or in any way dilute the individual credit
union’s required coverage. 64 Fed.Reg. 28718, 28719 (May 27, 1999). The
restriction on additional insureds prevents a claim against an additional insured
from exhausting the single and aggregate loss limits on the credit union’s
minimum required coverage. 12 C.F.R. §713.5(a) and (d).

Sincerely,
R 18/

Sheila A. Albin
Associate General Counsel_
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