
 
 
 
 

August 6, 2012 
 
 
 
Mr. Fred Becker, President and CEO 
National Association of Federal Credit Unions 
3138 10th Street North 
Arlington, VA  22201-2149 
 
Re:  Video-Teller Machine. 
 
Dear Mr. Becker: 
 
Thank you for your letter, dated June 6, 2012, in which you asked NCUA Chairman 
Debbie Matz to permit a video-teller machine to serve as a “service facility,” as that term 
is used in NCUA’s Chartering and Field of Membership Manual (Chartering Manual).  12 
C.F.R. Part 701, Appendix B; Interpretative Ruling and Policy Statement (IRPS) 08-2, 
as amended by IRPS 10-1.  Chairman Matz has asked me to respond to you.  As 
discussed more fully below, we believe a video-teller machine meeting the following 
criteria qualifies as a service facility under the Chartering Manual.     
 
In your letter, you stated that advances in computer technology, digital communications, 
and delivery of electronic financial services, including video-teller machines, allows 
federal credit unions (FCUs) to provide enhanced and more cost-effective services to 
their members.  You suggest this enables FCUs to remain competitive in the 
marketplace.  You also suggest that NCUA should take this into account when 
interpreting the law and in our supervisory programs.   
 
In light of these technological developments, NCUA agrees that a video-teller machine, 
as described below, may serve as a service facility in the context of both select group 
additions and underserved areas.  This interpretation is consistent with the FCU Act and 
NCUA’s Chartering Manual and will enable FCUs to better serve their members.   
 
Definition of Video-Teller Machine 
For purposes of this letter and to comply with the definition of “service facility” as 
contemplated by the FCU Act and the Chartering Manual, a video-teller machine is an 
electronic system that: 
  
• Provides real-time, face-to-face video access to live tellers at regularly scheduled 
weekly hours; 
• Uses credit union employees or local shared branch employees as the tellers 
appearing on the screen;  
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• Allows a member to conduct all the transactions he/she could if visiting a service 
facility of another sort permitted by the FCU Act and Chartering Manual; and 
• Is in a physical location within an underserved area or a physical location in 
reasonable proximity to the group being served for group additions.  This criterion is 
explained in more detail below. 
 
Select Group Additions 
The FCU Act permits a multiple common bond FCU to add a select group to its field of 
membership (FOM) if the FCU is within reasonable proximity to the location of the group 
and if, among other factors, the formation of a separate credit union is not practicable.  
12 U.S.C. 1759(f)(1)(B).  An FCU may only add groups that are “within reasonable 
geographic proximity” of the FCU, defined as “within the service area” of a service 
facility of the FCU.  Chartering Manual Chapter 2.IV.A.1.  Service area is defined as 
“[t]he area that can reasonably be served by the service facilities accessible to the 
groups within the field of membership.”  Chartering Manual Glossary. 
 
Underserved Area Additions 
The FCU Act allows a multiple common bond FCU to add an underserved area to its 
FOM, provided the FCU establishes and maintains an “office or facility” in the area.  12 
U.S.C. 1759(c)(2).  The Chartering Manual requires the FCU to establish within two 
years, and maintain, an “office or service facility in the area.”  Chartering Manual 
Chapter 3.III.F.   
 
Definitions of Service Facility  
As highlighted above, the Chartering Manual defines “service facility” differently for 
additions of select groups than for additions of underserved areas.   
 
For group additions, FCU-owned electronic facilities that accept deposits, take loan 
applications, or disburse loans are service facilities.  Chartering Manual, Chapter IV.A.1.  
Credit union-owned branches, mobile branches, and offices operated on a regularly 
scheduled weekly basis also meet the criteria for service facilities.  Finally, interests in 
shared branching networks and automated teller machines (ATMs) also meet the 
criteria for service facilities for group additions.  Id.  A website is not a service facility, 
however.  Id.  A video-teller machine is a service facility because a video-teller machine 
provides the services required by the Chartering Manual.   
 
For underserved areas, the definition of “service facility” is more limited and allows 
fewer kinds of facilities to qualify as a service facility as contemplated by the Chartering 
Manual.  More specifically, for underserved areas, a service facility includes credit 
union-owned electronic facilities that take deposits, accept loan applications, and 
disburse loans.  Credit union branches, shared branches, mobile branches, and offices 
operated on a regularly scheduled weekly basis also meet the criteria for a service 
facility in an underserved area.  Id.  An interest in a shared branching network, ATMs, 
and websites do not meet the criteria for a service facility in an underserved area.  Id.  

https://a.next.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1000546&cite=12USCAS1759&originationContext=document&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)#co_pp_51e6000097e17
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These more stringent requirements in underserved areas are designed to ensure a 
higher degree of FCU presence in the area because, by its very nature, an underserved 
area has a higher concentration of members with greater needs.  Although an ATM 
does not qualify as a service facility for underserved areas, we believe a video-teller 
machine, as defined above, satisfies other aspects of the current definition of “service 
facility.”   
 
Accordingly, a video-teller machine is a service facility for both underserved areas and 
group additions.  This opinion does not change the definition of service facility or affect 
previous opinions NCUA has issued in this regard.  Rather, this simply clarifies NCUA’s 
interpretation of the service facility portions of the Chartering Manual.  Please contact 
Staff Attorney Elizabeth Wirick or me with any questions.  
 
 
       Sincerely, 
 
 
 
       Frank Kressman 
       Associate General Counsel 
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