
January 20, 2012 
 
 
 
 
 
 
 
 
Re:   Separation and Release Agreement 
 
Dear               : 
 
You have asked whether a federal credit union (FCU) may contractually prohibit 
a member from running for the board of directors or serving on the supervisory 
committee.  As discussed below, such an agreement is permissible under the 
Federal Credit Union Act. 
 
Background and Analysis 
 
We understand that you are a former employee of                Federal Credit 
Union.  The FCU has prepared a Separation and Release Agreement that offers 
you a lump sum payment and the opportunity to have your personnel file reflect 
that you resigned rather than were terminated.  In exchange, the Agreement 
requires you to consent to a number of conditions, including keeping certain 
matters confidential, releasing the FCU from any claims, and refraining from 
seeking election or accepting appointment to the FCU’s board of directors or 
supervisory committee for five years from the separation date.  You believe that 
the latter condition violates your rights as an FCU member.       
 
We disagree.  While an FCU may impose only a few limitations on eligibility for 
election to the board of directors,1 a member may contractually agree not to run 
for or accept appointment to the board.  For such a contract to be valid, the 
member must receive something from the FCU in return.  We offer no opinion as 
to whether the particular contract in this case is valid; that is a matter to be 
decided under state law.  Likewise, a member may agree not to accept 
appointment to the supervisory committee, and the validity of such agreement 
would be decided under state law. 
 
 
 
                                                           
1 The FCU Act provides that as long as an individual is a member and has not been convicted of 
a crime involving dishonesty or breach of trust – or if convicted of such a crime the National 
Credit Union Administration Board has waived the prohibition – then the individual is eligible for 
board membership.  12 U.S.C. §§1761, 1785(d).  Article V, Section 7, of the FCU Bylaws also 
permits the board of directors to set a minimum age requirement. 
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If you have any questions, please contact Staff Attorney Lisa Henderson or me at 
703-518-6540. 
 
 
     Sincerely, 
 
           /S/ 
 
     Hattie M. Ulan  
     Associate General Counsel 
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