
 

 

 

 

August 3, 2011 

 

 

 
 
Guy A. Messick, Esq. 
Messick & Weber, P.C. 
211 N. Olive St. 
Media, PA 19063-2810 
 
Re:   Credit Union Service Organization (CUSO) Leasing Activity. 
 
Dear Mr. Messick: 
 
You asked if a federal credit union (FCU) may form a wholly owned CUSO for the 
purpose of purchasing an office building from the FCU and leasing a majority 
portion of the building back to the FCU.  The answer is yes.  Based on the 
information you provided, the proposed activity is permissible because the CUSO 
would primarily lease the property to credit unions and the members of affiliated 
credit unions. 
 
An FCU owns a two-story office building.  The first floor, which is occupied by the 
FCU, is 5800 square feet.  The second floor, which is leased to a non-credit 
union entity, is 5500 square feet.  The FCU does not intend to occupy the second 
floor in the foreseeable future; as such, it would like to form a CUSO to buy the 
office building and lease the first floor to the FCU.  The second floor would 
continue to be leased to the current non-credit union occupant.   
 
Your letter cites as authority for the proposed activity the provision in the CUSO 
rule that permits the “management, development, sale, or lease of fixed assets” 
as a pre-approved CUSO service.  12 C.F.R. §712.5(g).  You also cite as support 
for your proposal two previous legal opinions that considered similar leasing 
arrangements.  See OGC Ops. 96-0923 (December 6, 1996) and 00-0327 
(August 14, 2000).  Those opinions noted that if a CUSO leases its fixed assets, 
it must primarily lease the property to credit unions and members of affiliated 
credit unions.  This is consistent with the general requirement that a CUSO must 
primarily serve credit unions and/or the membership of affiliated credit unions.  
12 C.F.R. §712.3(b).  For the purposes of the CUSO rule, the term “primarily” is 
not defined.  In the past NCUA has determined that a majority, or 50 percent or 
greater, may in some cases be sufficient to meet the “primarily” serves 
requirement.  See OGC Ops. 96-0741 (September 20, 1996); 01-0746 (August 7, 
2001); but see OGC Op. 96-1214 (January 22, 1997).  In this case, we believe 
the “primarily” serves requirement is met because the CUSO will lease the 
majority of the building (5800 of the total 11300 square feet) to the FCU.  You 
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should note, however, that a majority is not the only definition of “primarily” and 
will not be sufficient to meet the “primarily” serves requirement in all 
circumstances.  OGC Op. 96-1214.  We further caution that a leasing 
arrangement with a CUSO should not be used as a means for an FCU to 
circumvent the fixed assets rule.  12 C.F.R. §701.36.   
 
You also asked if the fixed assets held by an FCU’s CUSO are counted against 
the FCU’s total fixed assets for the purposes of our regulatory limitation.  The 
answer is no.   
 
Under the fixed assets rule, an FCU with $1 million or more in assets cannot 
invest in fixed assets if the investment would cause the aggregate of all the 
FCU’s fixed assets to exceed five percent of the FCU’s shares and retained 
earnings.  12 C.F.R. §701.36(a).  The fixed assets rule previously required an 
FCU to include in its calculation of its investment in fixed assets, any investments 
in, and loans to, a partnership or corporation, including a CUSO, that holds any 
fixed assets used by the FCU.  That requirement was eliminated in 2004.  69 
Fed. Reg. 58039 (September 29, 2004).  Lease payments are, however, included 
in the definition of fixed assets.  See 12 C.F.R. §701.36(e).  Thus, FCU payments 
to the CUSO under its lease would be included in its fixed asset calculation. 
 
If you have any questions, please contact Staff Attorney Pamela Yu or me. 
 
 
     Sincerely, 
 
        /s/ 
 
     Hattie M. Ulan  
     Associate General Counsel 
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