
 

 

March 11, 2011 

 

 

Fred Johnson, President/CEO 

Credit Union Executives Society 

P.O. Box 14167 

Madison, WI 53708-0167 

 

Re:  Training Reimbursement to Credit Union Officials 

 

Dear Mr. Johnson: 

 

This responds to your recent letter requesting clarification of NCUA’s position on the 

authority of federal credit unions (FCUs) to reimburse training expenses for “associate 

directors” or similar FCU officials who occupy volunteer positions established by the 

board of directors.  In short, we agree that for individuals such as these who provide 

board designated services and who act in more than an honorary capacity, the 

restrictions in the FCU Act against compensation of board and committee members do 

not bar reimbursement or payment of appropriate training expenses and related travel 

expenses.  An explanation follows. 

 

The FCU Act provides that “no member of the board or of any other committee shall, as 

such, be compensated, except that reasonable health, accident, similar insurance 

protection, and the reimbursement of reasonable expenses incurred in the execution of 

the duties of the position shall not be considered compensation.”  12 U.S.C. 1761(c).    

The Act also provides that, in addition to the supervisory committee and credit 

committee, an FCU’s board of directors may “appoint …any other committees to which 

it can delegate specific functions.”  12 U.S.C. 1761b(13).  Some FCUs use this authority 

to establish other committees, such as a committee of directors emeritus or a committee 

of individuals being groomed for possible future board seats (the latter are often referred 

to as “associate” board members.) 

 

 In previous opinions of this office, we have stated that volunteer members of non-

voting, advisory committees, such as emeritus or associate directors, are not eligible to 

receive expense reimbursement or insurance benefits.  See for example OGC Op. 10-

0913 (October 29, 2010).  Upon reconsideration, we are of the opinion that if the 

individuals in question provide services that are established by the board and that go 

beyond merely serving in an honorary capacity, the normal exceptions to the statutory 
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bar on compensation should apply.  This would include reimbursement for training and 

training-related expenses that are appropriate to the service being provided. 

 

As you noted, this interpretation is consistent with NCUA’s regulations on 

reimbursement, which provide that an official includes any member of any volunteer 

committee established by the board and expressly authorize “payment (by 

reimbursement to an official or direct credit union payment to a third party) for 

reasonable and proper costs incurred by an official in carrying out the responsibilities of 

the position to which that person has been elected or appointed, if the payment is 

determined by the board of directors to be necessary or appropriate to carry out the 

official business of the credit union, and is in accordance with the written policies and 

procedures, including documentation requirements, established by the board of 

directors.”  12 C.F.R. 701.33 (a) and (b)(2)(i). 

 

So long as the conditions addressed above are met, we agree that reimbursement of 

volunteer officials, such as associate board members, who provide board established 

services to an FCU and act in more than an honorary capacity is permissible pursuant 

to the same exceptions to the statutory ban on compensation applicable to other board 

and committee members. 

 

Thank you for raising this issue, and please let me know if you have any questions. 

 

 

Sincerely, 

 

 /S/ 

 

Hattie M. Ulan 

Associate General Counsel 

GC/RMF:bhs 

11-0152 

  


