
 

 

 

 

August 5, 2009 
 

 
Jennifer L. Chadwick, Esquire 
Lacy Katzen LLP 
130 East Main St 
Rochester, NY 14604 
 
Re: Imposing Late Fees on Open-End Credit Accounts After the Due Date. 
 
Dear Ms. Chadwick: 
 
You represent a federal credit union (FCU) that does not impose late fees on a 
member’s open-end credit account until five days after the payment is due.  You 
asked if an FCU must disclose this to its members.  No, the Credit Card 
Accountability, Responsibility, and Disclosure (Credit CARD) Act and recent 
amendments to Regulation Z do not require an FCU to disclose any period after 
the payment due date before which late fees are actually imposed. 
 
The Credit CARD Act prohibits a creditor from treating a payment on an open-
end credit plan as late for any reason unless the creditor has reasonable 
procedures to ensure each periodic statement is mailed or delivered to the 
consumer at least 21 days before the payment due date or the date on which the 
grace period expires.  Pub. L. 111-24, §106(b); 123 Stat. 1734 (May 22, 2009) 
(commonly referred to as the “21-day rule”).  The Federal Reserve Board 
recently issued an interim final rule implementing the 21-day rule under the 
general disclosure requirements of Regulation Z applicable to periodic 
statements.  74 F.R. 36077 (July 22, 2009) (to be codified at 12 C.F.R. 
§226.5(b)(2)(ii)).  The official staff interpretations to the rule clarify that “a 
courtesy period following the payment due date is not a grace period for 
purposes of § 226.5(b)(2)(ii).”  Id. at 36097 (to be codified at 12 C.F.R. Part 226, 
Supplement I, comment 5(b)(2)(ii)-4). 
   
If you have any further questions, please feel free to contact Staff Attorney Tonya 
Green or me at (703) 518-6540.    
 
      Sincerely, 
 
        /S/ 
 
      Sheila A. Albin 
      Associate General Counsel 
 
OGC/MIG:bhs 
09-0756 


