
September 15, 2009 
 

 
 
 
Mr. Thayne Shaffer, Vice President and Controller 
America First Federal Credit Union 
P.O. Box 9199 
Ogden, UT 84409 
  
Re:  Unimproved Land as a Fixed Asset.  
 
Dear Mr. Shaffer: 
 
You have asked if NCUA’s recent regulatory amendment that requires a federal credit 
union (FCU) occupy unimproved land acquired for future expansion within six years 
applies to all unimproved land or only to land acquired on or after April 27, 2009, the 
amendment’s effective date.  The amendment provides FCUs with more time than 
under the old rule and applies to all unimproved land regardless of acquisition date.  
You also have asked if land with existing structures an FCU intends to demolish may be 
treated as unimproved land for occupancy requirement purposes.  Yes, it may but only 
under limited conditions. 
 
In March 2009, NCUA amended its fixed asset rule and regulatory flexibility program 
(RegFlex) with respect to the time an FCU has to occupy newly acquired premises.  74 
Fed. Reg. 13,082 (March 26, 2009); 12 C.F.R. §§701.36, 742.4.  Before that 
amendment, when an FCU acquired unimproved land for future expansion and did not 
fully occupy the completed premises within one year, the FCU was required to partially 
occupy the completed premises within three years or obtain a waiver.  The amendment 
increased the three years to six years for RegFlex eligible FCUs.  NCUA recognizes 
many real estate transactions are complex, time consuming, and can involve a host of 
issues an FCU must address before it is ready to occupy newly acquired premises.  
This is especially true with respect to unimproved land because of the accompanying 
environmental and construction-related issues. 
 
The six-year period applies to unimproved land purchased before the rule’s effective 
date, and it does not “restart the clock” on those properties by tacking on an additional 
six years.  Rather, in that context, the time elapsed since the land was purchased is 
subtracted from the six-year period to determine the remaining time.  For example, 
unimproved land purchased two years before the effective date of the rule would have a 
maximum of four years remaining before it must be occupied.  The calculation is to 
subtract the two years the FCU already has held the land from the maximum six-year 
period leaving four years.  This application of the rule provides an FCU with more time 
before it must occupy unimproved land purchased before the rule’s effective date than it 
otherwise would have had under the old rule. 
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In granting the additional flexibility the six-year period affords, NCUA limited that 
extension to unimproved land only.  NCUA believes allowing FCUs six years to hold 
improved land would be tantamount to authorizing otherwise impermissible real estate 
speculation.  74 Fed. Reg. 13,082, 13,083 (March 26, 2009).  Accordingly, we are 
hesitant to interpret the definition of “unimproved land” too broadly.  We recognize, 
however, a piece of land may have improvements so useless or valueless to the FCU 
so as to be the functional equivalent of unimproved land.  For example, an FCU 
purchases a piece of land for a future branch building that happens to have a decrepit 
barn on it.  In those instances, we believe it is appropriate to treat that kind of property 
as unimproved for purposes of the six-year occupancy requirement.  To receive this 
treatment, however, an FCU must demonstrate through records generated or in 
existence at the time of purchase that the FCU intends to demolish the improvements or 
otherwise treat the improvements as useless or valueless.  An FCU may satisfy this 
records requirement with a board of directors’ resolution or by noting its intent as part of 
the FCU’s plan to develop and occupy the property as required by §701.36(b).  12 
C.F.R. §701.36(b).  
 
Please feel free to contact Staff Attorney Frank Kressman or me with any additional 
questions or if we can be of further assistance. 
 
 
      Sincerely, 
 
             /S/ 
 
      Sheila A. Albin 
      Associate General Counsel 
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