
 
 
 
 

January 30, 2009 
 
 
Daniel R. Loritz, Esquire 
Okun Loritz, LLP 
655 N. Central Avenue, 17th Floor 
Glendale, CA  91203 
 
Re:  Conflict of Interest When Selling Loans to a Bank. 
 
Dear Mr. Loritz: 
 
You have asked if the conflict of interest provision in the National Credit Union 
Administration’s (NCUA’s) general lending regulation would preclude a credit 
union from selling loans to a bank in which one of the credit union’s directors 
owns stock.  12 C.F.R. 701.21(c)(8).  We conclude the conflict of interest 
provisions prohibiting credit union officials from receiving any compensation in 
connection with making loans does not apply when a credit union sells loans it 
previously made but, nevertheless, we recommend that, in the circumstances 
you described, an interested director should recuse himself from deliberating or 
voting on the transaction. 
 
You have described the circumstances given rise to your questions as follows.  A 
federally-insured, state-chartered credit union (FISCU) wants to sell whole loans 
and loan participations to a publicly-traded bank; the bank will not provide any 
ongoing services to the FISCU in connection with the sale.  You state a member 
of the FISCU’s board of directors owns approximately .5% of the outstanding 
shares in the bank but you specifically noted the interested director will not 
receive any fee, commission, or other compensation in connection with the sale. 
 
NCUA’s general lending regulation provides that federal credit union officials are 
prohibited from receiving, directly or indirectly, any compensation in connection 
with the making of a loan.  12 C.F.R. §701.21(c)(8).  The prohibition also applies 
to FISCU officials, unless the state supervisory authority has adopted a 
substantially equivalent rule.  12 C.F.R. §741.203(a).  The purpose of the 
prohibition is “to ensure that an individual who is in a position of authority . . . 
does not put self-interest ahead of the credit union’s interest in making good 
loans and providing good services to members.”  60 Fed. Reg. 19690 (April 20, 
1995) (proposed rule). 
 
Section 701.21(c)(8) applies when credit unions make loans to their members.  
The provision does not apply to a credit union’s sale of whole loans or 
participation interests in loans it has granted.  Credit union officials are cautioned, 
however, to avoid any impropriety when deliberating on or participating in the 
determination of any matter affecting their pecuniary interest, including the sale 
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of credit union loans to a bank in which an official owns a minority interest.  
Although this is a FISCU, we note as guidance for you that the Federal Credit 
Union (FCU) Bylaws prohibit a director from participating in the deliberation on or 
the determination of any questions affecting his or her pecuniary interest or the 
pecuniary interest of any corporation, partnership, or association, other than the 
FCU, in which he or she is directly or indirectly interested.  12 C.F.R. Part 701, 
Appendix A, Art. XVI, §4 (FCU Bylaws).   
 
If you have any further questions, please feel free to contact Staff Attorney Tonya 
Green or me at (703) 518-6540.    
 
      Sincerely, 
 
                  /S/ 
 
      Sheila A. Albin 
      Associate General Counsel 
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