February 25, 2004

Richard T. Wargo, Jr. Esqg.

Sr. Vice President/General Counsel
Pennsylvania Credit Union Association
4309 North Front Street

Harrisburg, Pennsylvania 17106-0007

Re: Charitable Contributions to Credit Unions.
Dear Mr. Wargo:

You have asked if a federal credit union (FCU) may make a donation to another credit union. Yes, our view
is that, while NCUA’s charitable contributions and donations rule expressly recognizes the permissibility of
donations to tax exempt entities under 8501(c)(3) of the Internal Revenue Code (IRC) that support credit
union development, it does not preclude FCUs from making donations directly to credit unions.

Credit unions have a long tradition of helping credit unions through such means as nonmember deposits,
correspondent services, and contributions of staff, equipment and money. NCUA has long recognized an
FCU’s authority to make charitable contributions and donations under its incidental powers authority. 12
U.S.C. 81757(17); 12 C.F.R. Part 721. Charitable contributions made by FCUs are within their incidental
powers because contributions promote name recognition and generate goodwill. NCUA has also specifically
recognized an FCU’s ability to make donations to other credit unions over the years. In 1979, NCUA
interpreted the incidental powers clause of the Federal Credit Union Act to permit FCUs to make reasonable
donations to both IRC 8501(c)(3) tax exempt entities that operate primarily to promote and develop credit
unions and other FCUs. NCUA Interpretive Ruling and Policy Statement (IRPS) No. 79-6, 44 Fed. Reg.
56691 (Oct. 2, 1979).

Several years later, this office issued a legal opinion determining that an FCU could make donations to a
credit union conference to provide scholarships to credit union volunteers and officials who otherwise could
not afford to attend. OGC Legal Opinion 96-0321, dated March 27, 1996, available on our website. The
opinion states:

Such donations are legitimate FCU expenditures, and not charitable donations subject to the limitations of
Interpretive Ruling and Policy Statement No. 79-6. 44 Fed.Reg. 56691 (October 2, 1979)(applies to
charitable donations to community organizations). Like donations to assist the construction of credit union
league and trade association buildings, or donations to assist other credit union conferences, it has long been
NCUA's position that such donations are of tangible value to the donor FCU, result in FCU and credit union
movement betterment, and are not corporate waste.

The opinion concluded that IRPS 79-6 did not restrict an FCU’s ability to make a contribution to the
conference on the basis that this activity is within the FCU’s incidental powers. We see no distinction
between an FCU providing scholarship money to a conference that will pay for a volunteer’s attendance and
providing the donation directly to the credit union for the same purpose. We believe an FCU has the
authority to make a donation directly to another credit union without being subject to the conditions placed
in IRPS 79-6 or the charitable contributions and donations rule that replaced it, 12 C.F.R. §701.25.



Consistent with the position articulated in OGC Legal Opinion 96-0321, we believe FCUs may donate staff
time, equipment, or money to other credit unions under their incidental powers authority. This activity meets
the three-prong incidental powers analysis because these donations are useful in carrying out the mission of
credit unions, and, as the functional equivalent of contributions to community nonprofits or nonprofits that
promote and develop credit unions, these donations pose the same risks to an FCU based on the
appropriateness of the donation for the donor. See 12 C.F.R. §721.2. Like the donation addressed in the
1996 opinion, a donation from an FCU to another credit union is not limited by the conditions in NCUA’s
charitable donations rule.

Sincerely,

Sheila A. Albin
Associate General Counsel
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