
January 22, 2003

Nicholas Vincent Campasano, Esq.
2000 Deer Park Avenue, Suite One
Deer Park, New York 11729

Re: Payment of Volunteer Official’s Uninsured Medical Expenses.

Dear Mr. Campasano:

You have asked if a federal credit union (FCU) may reimburse volunteer officials for the uninsured portion
of medical expenses, co-payments and deductibles. You also asked if an FCU may reimburse volunteer
officials for uninsured medical expenses, such as eyeglasses or dental care, which would be eligible
expenses under a flexible benefit plan pursuant to Internal Revenue Service regulations. We believe an
FCU’s reimbursement of these expenses would constitute prohibited compensation. We note, however, that
an FCU may adopt an insurance plan with comprehensive coverage that limits or eliminates expenses for
co-payments, deductibles, eyeglasses, or dental care, as long as it is reasonable and within the bounds of
safety and soundness.

The Federal Credit Union Act (FCU Act) prohibits any "member of the board or of any other committee" of
an FCU from being compensated as such, except for certain insurance protection, and “the reimbursement
of reasonable expenses incurred in the execution of the duties of the position." 12 U.S.C. §1761(c). An FCU
may provide "reasonable health, accident, [and] similar insurance protection" to FCU board and committee
members. 12 U.S.C. §1761(c).

NCUA regulations state that an FCU may pay for reasonable health, accident and related types of personal
insurance protection supplied for officials, but do not permit an FCU to pay for the costs of an official’s
medical care. 12 C.F.R. §701.33(b)(ii). The regulation permits only the provision of insurance. The
reimbursement of an official’s out-of-pocket or uninsured medical expenses would be compensation
because it is not the provision of insurance.

We have also said that the insurance must be reasonable in coverage and amount and must be within the
bounds of safety and soundness. This is discussed in the enclosed legal opinion 94-0435, dated May 10,
1994. While the regulation limits an FCU to paying only the cost of insurance, an FCU may choose a policy
that covers most out-of-pocket costs and includes coverage for vision, dental or other care, if it is reasonable
and within the bounds of safety and

soundness. If your clients would like NCUA’s assistance in determining whether particular health care
coverage is reasonable under §701.33(b)(ii), we suggest they contact their NCUA examiner or regional
office.

Sincerely,

Sheila A. Albin
Associate General Counsel
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