November 14, 2002
The Honorable Robert L. Ehrlich, Jr.
Congress of the United States
House of Representatives
Washington, D.C. 20515-2002
Re: Federal Credit Union Act Election Requirements.
Dear Congressman Ehrlich:

You have inquired on behalf of your constituent, about the procedures for electing a federal credit union’s
(FCU’s) board of directors and his concern that the FCU Bylaws may conflict with the requirements for
electing a board of directors in the FCU Act. As explained below, these two provisions complement rather
than conflict with each other.

Currently, 8111 of the FCU Act requires the board of directors “to be elected annually as the bylaws
provide.” 12 U.S.C. §1761. Your constitutent interprets this provision to require that all directors must be
elected annually and believes there is a conflict because the FCU Bylaws provide for staggered terms for
directors. FCU Bylaws, Article VI, Section 3.

The legislative history of 8111 indicates that the intent of this provision was to allow for staggered terms for
directors. Section 11 of the FCU Act, which was enacted in 1934, provided for annual director elections
with staggered terms. Federal Credit Union Act of 1934, Pub. L. No. 73-467, ¢. 750, 48 Stat. 1216 (June 26,
1934). The FCU Act was amended in 1937 to provide for annual elections “for such terms, respectively, as
the bylaws may provide.” Pub. L. No. 75-416, 51 Stat. 4 (December 6, 1937). The standard bylaws for
FCUEs, since their creation in 1937, have provided for staggered terms. FCU Bylaws, Article VII, Section 1,
April 1937. In 1982, Congress made several amendments to the FCU Act, including deleting the words “for
such terms, respectively” from 8111 (previously 811). Garn-St. Germain Depository Institutions Act of
1982, Pub. L. No. 97-320, 96 Stat. 1469 (October 15, 1982). The intent of the amendments was to provide

“greater operating flexibility for federal credit unions.” S. Conf. Rep. No. 641, 971" Cong., 2d Sess.
(September 30, 1982). There is no indication in the legislative history that Congress intended to require that
all board members be elected annually.

Based on the language in the statute allowing the bylaws to dictate how the annual elections will be
conducted, we believe the correct interpretation is to allow for staggered terms for directors. Please feel free
to contact me if you have any additional questions.

Sincerely,

Sheila A. Albin

Associate General Counsel
GC/MFR:bhs
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