
November 5, 2002

Guy A. Messick, Esquire 
Lastowska & Messick P.C. 
The Madison Building 
108 Chesley Drive 
Media, PA 19063-1712

Re:  Loan Participations in Loans with Prepayment Penalties.

Dear Mr. Messick:

You have asked if a federal credit union (FCU) may participate in a loan originated by a state-chartered
credit union (SCCU) that contains a provision for prepayment penalties. Yes, an FCU may participate in
such a loan if it does not receive any portion of the prepayment penalty and its pro rata share of the penalty
is forgiven.

You represent FCUs that want to enter into loan participation agreements with SCCUs on loans that contain
a provision for a prepayment penalty.Under these agreements, participating FCUs would not receive any
money derived from prepayment penalties charged under the originating SCCU’s loan contracts with
borrowers.

NCUA’s rule on loan participations only permits FCUs to participate in loans “it is empowered to grant.”12
C.F.R. §701.22(d)(1).This prerequisite to loan participation is also found in NCUA’s rule on eligible
obligations.12 C.F.R. §701.23(b)(1)(i).The FCU Act allows an FCU to make loans under several conditions
including that the borrower may “repay his loan, prior to maturity in whole or in part . . . without
penalty.”12 U.S.C. §1757(5)(A)(viii).An FCU, therefore, is not empowered to grant a loan with a
prepayment penalty.

In legal opinion 96-0922, dated November 22, 1996, which is available on our website, we determined that
an FCU cannot purchase eligible obligations containing a prepayment penalty unless the penalty is excluded
from the loan contract before the FCU purchases it or the FCU refinances the loan within 60 days.Likewise,
we conclude that an FCU cannot purchase an interest in a loan through a loan participation agreement if it
receives a fee due to the borrower’s prepayment.

An FCU may only participate in a loan contract containing prepayment penalties if its purchase of a
participation interest is consistent with NCUA’s lending rules, including the prohibition on prepayment
penalties.We believe an SCCU’s collection of any part of a prepayment penalty that would otherwise
belong to the FCU also bars the FCU’s participation.The FCU Act protects borrowers from these
prepayment penalties and, if an SCCU retained an FCU’s portion of these charges, the consumer protections
built into the FCU Act would be defeated.Our opinion is that, while an SCCU may charge a penalty for
prepayment of a loan, the SCCU may only collect its pro rata share of the penalty if an FCU participates in
the loan.FCUs participating in loans originated by SCCUs should ensure that borrowers receive appropriate
disclosures in their loan agreements about the calculation of prepayment penalties in the event an FCU
purchases a participation interest.

Sincerely,

       Sheila A. Albin



     Associate General Counsel
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