June 17, 2002
Re: Application of the Fixed Asset Rule to Data Processing Contracts.
Dear

You have asked if a multi-year contract for data processing must be considered a
lease and, therefore, included as a fixed asset for purposes of our fixed asset rule
that limits federal credit union (FCU) ownership of fixed assets. 12 C.F.R.
8701.36(c)(1). Payments for data processing contracts are subject to our fixed
asset rule because the contract depends on the use or lease of computer hardware
and software, which is considered an investment in fixed assets.

The fixed asset rule provides that “[n]Jo FCU . . . without the prior approval of NCUA,
shall invest in fixed assets if the aggregate of all such investments exceeds 5
percent of the FCU’s shares and retained earnings.” Id. An FCU must comply with
the fixed asset rule unless the FCU is under $1,000,000 in assets or is exempt
under NCUA'’s Regulatory Flexibility Program. 1d.; 12 C.F.R. Part 742. “Fixed
assets” includes computer hardware and software. 12 C.F.R. 8701.36(b)(2), (3).
“Investment in fixed assets” means not only the purchase of fixed assets but also
“the aggregate of all capital and operating lease payments pursuant to lease
agreements for fixed assets.” 12 C.F.R. 8701.36(b)(4)(iii).

Data processing requires substantial use of computer hardware and software. In
the preamble to the final fixed asset rule, the NCUA Board addressed the treatment
of data processing contracts as follows:

[Section 701.36(b)(4)(iii)] states that aggregate lease payments
pursuant to a lease agreement on fixed assets are covered by the [fixed
asset rule]. Many of the comments mentioned the use of leases in
connection with data processing of credit union records. Using this
example, a credit union has some options: an outright purchase or a
lease of the hardware and software (there may even be variations of
these two options). All would agree that the purchase of hardware and
software represent an obvious investment in fixed assets. In the second
option, the use of the lease, usually long term, represents a substantial
future commitment of credit union funds and it is used in lieu of
purchasing the items. The use of the lease is actually the equivalent of
the purchase. This is particularly evident when the cost to purchase is
eqgual to or less than the lease payments. While we are aware that
there are many other fees paid under a data processing lease, itis
impossible to view these payments as independent since all are usually
tied, directly or indirectly, to hardware and/or software use. It would be
difficult, if not impossible, to segregate portions of these fees as non-
fixed assets due to the dependence on the entire system to produce the
product.



54 Fed. Reg. 18466 (May 1, 1989).

In our view, unless an FCU can separate fixed asset payments, including payments
for the use of hardware and software, from payments made for non-fixed assets, it
must count its entire financial commitment under a data processing contract
towards the fixed asset rule’s 5% limitation. The burden is on the FCU to support
and document any segregation of payments into fixed asset and non-fixed asset
categories.

Sincerely,

Sheila A. Albin

Associate General Counsel
GC/PMP:bhs
SSIC 3501
02-0460

cc: Regional Director, Region Il
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