
January 9, 2002

Daniel Morrisey, Treasurer
Queen of Peace Arlington Federal Credit Union
P.O. Box 4509
Arlington, VA  22204-0509

Re:  Regulation E Exclusions.

Dear Mr. Morrisey:

You have requested that we clarify our December 10, 2001, letter to Ms. Lori
Krewalk of Open Solutions, Inc. concerning the requirements for periodic
statements under Regulation E.  12 C.F.R. Part 205.  Ms. Krewalk asked if
Regulation E required that periodic statements contain certain information.   In our
response letter, we identified the type of information that must be contained in the
periodic statement.

In your letter, you correctly point out that there is an exclusion in Regulation E for
small institutions.  12 C.F.R. §205.3(c)(7).  Under this provision, Regulation E
excludes any preauthorized transfer to or from an account from most, but not all
Regulation E coverage, if the account-holding financial institution has assets less
than $100 million.  Credit unions, especially those with assets under $100 million,
should review Regulation E in its entirety to determine if this or any other exclusion
applies.  If a credit union determines that it must provide a member with a periodic
statement, the statement must contain the type of information discussed in our
December 10, 2001, letter to Ms. Krewalk.

                                                                        Sincerely,

 

                                                                        Sheila A. Albin
                                                                        Associate General Counsel
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