
September 10, 2001

Carlos Figueroa, Managing Director
Shay Financial Services
1000 Brickell Avenue
Suite 700
Miami, Florida  33131

Re:  FCU Purchase of Certificates of Deposit Through an Introducing Broker.

Dear Mr. Figueroa:

You have asked if a federal credit union (FCU) may purchase certificates of deposit
(CDs) from an SEC-registered broker-dealer through an introducing broker who is
neither an SEC-registered broker-dealer nor a depository institution.  As discussed
below, the answer is no.

The NCUA investment rule provides that, for CDs and share certificates not
purchased directly from the issuer, an FCU “may use a third-party entity to buy or
sell investments (a ‘broker-dealer’) as long as the third party is registered with the
Securities and Exchange Commission (SEC) . . . or is a depository institution
whose broker-dealer activities are regulated by a federal regulatory agency.”  12
C.F.R. §703.50(a), (c).  As stated in a recent NCUA letter to FCUs:

[This language] means that you may not purchase a brokered CD from an
unregistered firm or individual.  The fact that an individual is associated with a
registered firm is insufficient.  The individual must also be a registered
representative.

NCUA Letter to Federal Credit Unions (LFCU), No. 01-FCU-04, issued April, 2001
(attached).  In our view, §703.50 requires that all parties with whom an FCU has
contact in connection with a brokered CD sale, including confirming brokers,
introducing brokers, finders, and other intermediates, either be registered with the
SEC or be depository institutions regulated by a federal regulatory agency.    

Please note that our investment rule applies only to investments purchased by
FCUs.  We suggest you contact the appropriate state regulators for guidance
concerning investments purchased by state-chartered credit unions. 

Also, you mentioned that in some cases you use a corporate FCU as a finder.  A
corporate FCU is a depository institution whose broker-dealer activities are
regulated by NCUA, a federal regulatory agency, and thus our investment rule
would not require the corporate to register with the SEC for finder activities
involving brokered CDs and share certificates. 

                                                                       



                                                                        Sincerely,

 

                                                                        Sheila A. Albin
                                                                        Associate General Counsel
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