February 5, 2001

Steven Scarrella, Senior Vice President
Teacher Federal Credit Union

6500 Olson Memorial Highway
Minneapolis, MN 55427-4999

Re: Nonmember Mortgage Loans.
Dear Mr. Scarrella:

You have asked whether your federal credit union (FCU) may fund nonmember
mortgage loans that are processed by your credit union service organization
(CUSO). No, an FCU may not make mortgage loans to nonmembers. The FCU,
however, may purchase nonmember mortgage loans made by the CUSO to
complete a pool for sale on the secondary market.

You stated in your letter and in a conversation with our staff that the FCU’s wholly
owned CUSO processes mortgage loan applications for credit union members and
forwards the applications to the FCU for approval and funding. Within a short
period of time, the FCU then sells these member loans on the secondary market.
The FCU and its CUSO would like to extend this program to nonmembers. You
have asked specifically if the FCU may “hold nonmember mortgages on its books”
until the loans are sold or if the CUSO must hold these loans its books. By “hold on
its books,” we understand, based on our conversations with you, that you are
asking if the FCU may fund the nonmember loans or if the CUSO must make the
proposed nonmember loans.

FCUs are authorized "to make loans . . . and extend lines of credit to members . . .
12 U.S.C. 81757(5). FCUs do not have the authority to extend credit to
nonmembers. CUSOs, however, may make mortgage loans to individuals who are
not members of the CUSQO'’s parent credit union. Under our regulations, a CUSO
may make consumer mortgage loans to nonmembers provided the CUSO primarily
serves credit unions or credit union members, and otherwise meets the criteria in
our rules. 12 C.F.R. 88 712.3(b), 712.5(c). Our rules also authorize an FCU to
purchase nonmember, real estate-secured loans from its CUSO to facilitate the
packaging of a pool of loans to be sold or pledged on the secondary market. See
12 C.F.R 8701.23(b)(1)(iv). In the program you propose, the CUSO must fund the
nonmember mortgage loans, but your FCU may purchase these loans if it will
facilitate the packaging of a pool of mortgage loans for the secondary market. As
required by the rule, the pool must include a substantial portion of the FCU’s
members’ loans and be sold promptly.

Sincerely,



Sheila A. Albin
Associate General Counsel
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