December 5, 2000

Kevin Duncalf, CEO
Service Plus Credit Union

2110 53" Street
Moline, IL 61265

Re: Share Insurance Coverage for Living Trusts.
Dear Mr. Duncalf:

Your letter to Melinda Love, Director Region IV, regarding the subject topic has
been forwarded to us for response. You have asked whether a living trust held in
connection with a revocable trust is entitled to share insurance if it contains a
defeating contingency. You also have asked us to assume that, aside from the
defeating contingency, the living trust otherwise meets all requirements for a
revocable trust. A defeating contingency in a living trust precludes separate share
insurance coverage, but only for those beneficiaries subject to the defeating
contingency.

If a living trust is held in connection with a revocable trust and meets all
requirements for a revocable trust, including naming qualifying beneficiaries, then it
is entitled to separate share insurance coverage under NCUA'’s insurance rules. 12
C.F.R. 8745.4. A"living trust" is a formal trust that an owner creates and retains
control over during his or her lifetime, and a “qualifying beneficiary” is the account
owner’s spouse, child, grandchild, parent and sibling. 12 C.F.R. 88745.4(b), (d)
and (e).

If the living trust includes a defeating contingency that relates to a beneficiary's
interest in the trust assets, then separate insurance coverage is not available. 12
C.F.R. 8745.4(e). A “defeating contingency” is a condition that prevents the
beneficiary from acquiring a vested and non-contingent interest in the funds in the
share account upon the owner's death. 12 C.F.R. §745.4(e). For example, if the
living trust named one qualifying beneficiary and placed a defeating contingency on
that beneficiary’s interest in the trust funds, then there would be no separate share
insurance for this account. Rather, the account would be added to any individual
accounts of the owner and insured in the aggregate to $100,000. This result is the
same if there are no defeating contingencies, but the named beneficiary is not a
qualifying beneficiary. If, for example, the living trust named five qualifying
beneficiaries and placed a defeating contingency on two of them, then there would
be no separate insurance coverage for those two beneficiaries, whose interests
would be added to any individual accounts of the owner and insured in the
aggregate to $100,000, but there would be separate insurance coverage up to
$100,000 for each of the three beneficiaries on whom no defeating contingency was
placed.

You also expressed a concern that your credit union might have difficulty in



determining whether a living trust contains a defeating contingency. NCUA does
not intend for credit unions to make that determination. In the preamble to the
recent share insurance rule changes, NCUA stated that the burden is on the
member to create a living trust that qualifies for insurance coverage. 65 Fed. Reg.
34,923 (June 1, 2000). Credit unions may choose to advise a member to have a
living trust reviewed by private counsel, such as the attorney who prepared the
trust, for legal and regulatory sufficiency before account opening. Ultimately, the
member is responsible for determining whether a trust contains a defeating
contingency under the law of the state in which it was created.

Sincerely,

Sheila A. Albin

Associate General Counsel
GC/FSK:bhs
SSIC 3000
00-0943

cc: Region IV
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