
August 28, 2000

Steven R. Bisker, Attorney at Law
119 North Henry Street
Alexandria, Virginia  22314

Re:  Permissibility of Nonmember Co-borrower.

Dear Mr. Bisker:

You have asked whether you may rely upon the enclosed letter from me to Shelly
Halvorsen, dated November 16, 1998, to advise a federal credit union (FCU) that it
may loan money to a nonmember as a co-borrower provided a member is liable for
the full amount of the loan.  No, our response to Ms. Halvorsen was fact-specific to
“LoanLiner Credit Agreement” language and was not meant to condone all lending
agreements with nonmembers where the member is primarily liable. 

The FCU Act and the FCU Bylaws provide that FCUs may only extend credit to
members.  12 U.S.C. §1757(5); FCU Bylaws, Art. XI, §1.  Nonmembers may
participate in loans as long as their involvement does not distort the direct lending
relationship between the FCU and the member.  The issue is when does
nonmember involvement in a loan or line of credit so distort the lending relationship
between the FCU and the member to render the transaction an impermissible loan
to a nonmember in violation of the FCU Act. 

An FCU should consider factors such as:  the amount of the credit line limit
compared with the ability of the member to repay; whether the nonmember pledged
collateral; which party has the primary liability for repayment; and, most importantly,
who has the use and benefit of the proceeds.  These factors were discussed in the
enclosed letter from Richard S. Schulman to Colleen Shishido, dated September
12, 1995. 

Nonmembers may be co-signers or guarantors for a loan to a member, meaning
they will be liable in the event that the member, who is the borrower, does not
repay the loan.  The FCU must determine whether the nonmember is a permissible
guarantor or co-signer, rather than a recipient of loan proceeds which would violate
the FCU Act.  This subject is discussed in the enclosed letters from Hattie M. Ulan
to Allen M. Upchurch, Jr., dated February 20, 1992 and March 17, 1992.    

In addition, FCUs may issue credit cards to nonmembers under certain
circumstances.  Certain agreements between credit card companies and FCUs
permit members who are cardholders to extend the use of their credit cards to
nonmember agents.  Then, the member is primarily liable for all amounts advanced
under the credit card issued to a nonmember.  This subject is discussed in the
enclosed letter from Hattie M. Ulan to Patricia K. Jones, dated April 2, 1991.

Ms. Halvorsen had asked our office whether language in a proposed line of credit
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agreement was permissible under the FCU Act and NCUA regulations.  We
responded that a nonmember joint account owner could obtain advances under an
open-end credit agreement which was part of his or her joint account if the member
is liable for the full amount of all credit advances.  Our response attached the
enclosed letter from Hattie M. Ulan to James R. Mayhew, dated September 2,
1992, permitting joint owner access to a line of credit.

Under the proposed agreement, the nonmember joint account owner would be able
to access an open-end credit line attached to the joint account he or she co-owns
with the member.  The nonmember already has access to other features of the joint
account, such as, if applicable, checks, ATM or debit cards, on-line account
services, and overdraft protection.  Similarly, it follows that the nonmember should
be able to obtain advances under an agreement governing an open-end line of
credit attached to the joint account, provided the member is liable for the
advances. 

As additional guidance, we advise that FCUs offering open-end lines of credit
attached to joint accounts add language in the agreements that the FCU will follow
the instructions of the member joint account owner relating to the line of credit if
inconsistent with the nonmember’s instructions. 

Finally, we recommend that FCUs encourage nonmember loan applicants to
establish their own membership where possible.  

                                                                        Sincerely,

                                                                        Sheila A. Albin
                                                                        Associate General Counsel
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cc:   Shelly Halvorsen, Vice President of Lending, Houston Federal Credit Union 
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