June 23, 2000

Kevin D. Schneider, Esq.
Westervelt, Johnson, Nicoll & Keller

14™ Floor
411 Hamilton Boulevard
Peoria, lllinois 61602

Re: Field of Membership Issues When State-Chartered Credit Unions Convert to
Federal Charters.

Dear Mr. Schneider:

In a letter to the Office of General Counsel, you asked three questions about field of
membership in connection with the conversion of a state-chartered credit union to a
federal credit union. We note that you also have had conversations with Office of
General Counsel staff that helped us refine and reformulate your questions. Your
guestions and our answers are as follows:

1) If a multiple common bond federal credit union converts to a state credit union
and subsequently converts back to a multiple group federal credit union, will
communities that were added to the original federal charter due to an emergency
merger be part of the new federal charter?

Communities added as part of an emergency merger approved under 12 U.S.C.
81785(h) of the Federal Credit Union Act will be part of the new federal charter. If
the community addition was not added pursuant to the emergency merger
authority, the new federal charter will not be able to serve the preexisting
community.

2) If a multiple common bond federal credit union converts to a state multiple group
charter and subsequently converts back to a multiple group federal charter, will it be
able to obtain its old federal charter, even if the old federal charter consists of more
than one group with over 3,000 members?

NCUA treats a state charter conversion the same as an initial application for a
federal charter. Chapter 4, Section II.A of NCUA’s Chartering and Field of
Membership Manual. A multiple common bond application with more than one
group over 3,000 may be approved as a federal charter, but this does not mean that
a state-chartered credit union, which had previously been a federal credit union,
would automatically obtain its old federal charter. You should note that the NCUA
Board recently proposed various amendments to clarify its chartering policy,
including a provision specifically allowing a state-chartered multiple common bond
credit union that converts to a federal charter to retain in its field of membership any
group that it was serving at the time of conversion.

Under the proposal, any subsequent additions or amendments to the field of



membership would have to comply with federal field of membership policies. 65
F.R. 37065, 37070, and 37083 (June 13, 2000).

3) If a multiple common bond federal credit union converts to a state multiple group
charter, adds groups with over 3,000 members and subsequently converts back to
a multiple group federal charter, will the credit union be able to continue to serve all
of the groups added while it was in the old state chartered credit union’s field of
membership?

Our response to this question is the same as the answer provided in response to
question #2

Sincerely,

Sheila A. Albin
Associate General Counsel
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