February 22, 2000

Steven R. Bisker, Esq.
119 North Henry Street
Alexandria, Virginia 22314

Re: Reserving a Rate of Interest, 12 U.S.C. 81757(5)(A)(vii).
Dear Mr. Bisker:

You have asked whether a statement by a federal credit union (FCU) in its variable
rate line of credit agreements that the rate will never exceed 21% violates the
interest rate ceiling provisions of the Federal Credit Union Act (FCUA). 12 U.S.C.
81757(5)(A)(vii). Our view is that it does not.

The FCUA prohibits FCUs from "the taking, receiving, reserving, or charging of a
rate of interest greater than is allowed" by the FCUA or otherwise established by
the NCUA Board. 12 U.S.C. 81757(5)(A)(vii). You have asked whether the following
language may be deemed to "reserve" a rate of interest greater than allowed by 12
U.S.C. 81757(5)(A):

The corresponding annual percentage rate will never exceed 21% and
will never exceed the highest allowable rate for this type of agreement
as determined by applicable state or federal law.

The FCUA and its legislative history do not offer a definition of the word "reserve"
as usedin 12 U.S.C. 81757(5)(A)(vii). Therefore, the plain meaning of the word
"reserve"” controls. The verb "reserve” means "to keep back, to retain, to keep in
store for future or special use, and to retain or hold over to a future time." BLACK'S
LAW DICTIONARY 1307 (6th ed. 1990). The language in the FCU's agreements
does not indicate that it is retaining or holding back a usurious amount of interest.
The provision merely limits the amount of interest the FCU may charge to "the
highest allowable rate . . . as determined by applicable state or federal law." As
such, the FCU specifically contracts to abide by the law and charge an annual
percentage rate no greater than the law allows.

Sincerely,

Sheila A. Albin
Associate General Counsel



GC/CJL: bhs
SSIC 3600
99-1208



	Local Disk
	Re: Reserving a Rate of Interest, 12 U.S.C. §1757(5)(A)(vii) - 99-1208


