
November 21, 1999

 

 

 

Dean Reineking, Vice President 
First Tennessee Capital Markets 
845 Crossover Lane, Suite 150 
Memphis, TN 38117

Re: Investments in Obligations of State and Political Subdivisions.

Dear Mr. Reineking:

You have asked the following two questions: 1) Are municipal obligations of a single issuer limited
to 10% of shares and deposits plus undivided earnings? and 2) Does the limitation in question
number one apply to general obligations of a state or public subdivision? As explained below, the
answer to the first questions is a qualified yes and the answer to the second question is no.

ANALYSIS

Section 107(7)(K) of the Federal Credit Union Act permits federal credit unions to invest in:

. . . obligations of, or issued by, any State or political subdivision thereof (including any
agency, corporation, or instrumentality of a State or political subdivision), except that no
credit union may invest more than 10 per centum of its unimpaired capital and surplus
in the obligations of any one issuer (exclusive of general obligations of the issuer).

Section 703.100(f) states that a federal credit union "may purchase and hold a municipal securities
only if a nationally recognized statistical rating organization (NRSRO) has rated it in one of the four
highest rating categories."

Section 1(g) and (h) of Article XVIII of the Standard Federal Credit Union Bylaws defines both "paid
in and unimpaired capital" and "surplus." 64 F.R. 55760, 55573 (October 14, 1999). Paid in and
unimpaired capital is defined "as of a given date, means the balance of the paid-in share accounts
as of such date, less any losses that may have been incurred for which there is no reserve or which
have not been charged against undivided earnings." Surplus is defined "as of a given date, means
the credit balance of the undivided earnings account on such date, after all losses have been
provided for and net earnings or net losses have been added thereto or deducted therefrom, as the
case may be. Reserves are not considered as part of the surplus." This is essentially the same
definition used in 12 U.S.C. 1795(a)(3) that you cited.

In general, the term "unimpaired capital and surplus" equates to total member shares plus
undivided earnings (assuming that losses do not exceed existing reserves). Therefore, the
limitation in section 107(7)(K) generally equals 10% of the federal credit union’s shares plus



undivided earnings.

Finally, this 10% limitation does not apply to the general obligations of an issuer, which includes
state or political subdivisions.

 

Sincerely,

 

 

Sheila A. Albin 
Associate General Counsel
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