April 6, 1999

Alan D. Schwartz, Esq.

Leon G. Kushnetzky Professional Corporation
9201 Ward Parkway, Suite 304

P.O. Box 8579

Kansas City, Missouri 64114

Re: Share Insurance Coverage of Revocable Trusts.
Dear Mr. Schwartz:

You have asked about the extent of National Credit Union Share Insurance Fund coverage for a revocable
inter vivos trust account with right of survivorship and payable-on-death provisions under 12 C.F.R. §
745.4. As more fully discussed below, the account is insured as a testamentary account, but the coverage
may vary during the life of the trust.

You have asked us to assume the following facts. A husband and wife are co-grantors and co-trustees of a
trust. Each spouse has full rights of modification and revocation.

Upon the death of either spouse, the surviving spouse becomes the sole trustee. While living, the husband
and wife are the only current beneficiaries. Their two children are beneficiaries whose interests are
contingent until the death of the last spouse to survive. A successor trustee then distributes the entire res of
the trust to the two children and the trust terminates.

You posed the following specific questions regarding the trust.
While the husband and wife are both living, what is the insurance coverage on this account?

This account is considered a testamentary account and is insured as a form of individual account. If the
named beneficiary of a testamentary account is a spouse, child, or grandchild, the account will be insured up
to $100,000 separately from any individual account of the owner. 12 C.F.R. §745.4(b). Since the two
children will receive the entire res of the trust upon the death of the surviving spouse, the account will be
insured up to $100,000 as to each child, separately from any individual account of the owners, the husband
and wife. The husband would be entitled to $100,000 insurance for each child. The wife would be entitled to
the same coverage for a total of $400,000 on the account.

What is the insurance coverage upon the death of one spouse?

Upon the death of one spouse, the surviving spouse would be entitled to $100,000 coverage for each child.
Therefore, the account would be insured up to $200,000.

If the credit union should become insolvent after the death of the last spouse to survive, but before
distribution of the principal to the children, will this affect the insurance coverage?

No, the account would still be insured up to $200,000 until the successor trustee distributes the res of the
trust to the children and the trust terminates.



The attached letters from me, dated July 3, 1997, and from Richard Schulman to Shara Runyan, dated
October 18, 1996, provide additional discussion of insurance coverage for revocable living trusts and
testamentary accounts that may be useful.

We caution you that a difference in a trust provision, such as a defeating contingency, may create a vastly
different result in the amount of insurance coverage. We recommend that a settlor creating a trust should
consult with his or her own legal counsel regarding this issue. For your information, under revised Federal
Deposit Insurance Corporation (FDIC) regulations, effective April 1, 1999, revocable trust accounts in banks
and thrifts now provide insurance up to $100,000, separately from any individual accounts of the settlor, for
siblings and parents as beneficiaries, in addition to the coverage that has existed for many years for accounts
for children, grandchildren, and spouses. 12 C.F.R. 8330.10. NCUA plans to issue similar amendments to
expand the coverage of §745.4 to include siblings and parents in the next few weeks.

Sincerely,

Sheila A. Albin
Associate General Counsel
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