
November 4, 1998

Bruce A. Hauck, President & CEO 
Carmel Credit Union 
90 Spruce Street 
P.O. Box 505724 
Chelsea, MA 02150

Re: Conversion of a Federally Insured Credit Union to a Cooperative, Your Letter dated October 21, 1998.

Dear Mr. Hauck:

You have asked whether §202 of the Credit Union Membership Access Act, enacted on August 7, 1998,
applies to a federally insured credit union converting to a state chartered cooperative bank that is a mutual.
Pub. L. No. 105-21. As explained below, the answer is yes.

Section 202 applies to an insured credit union converting to "a mutual savings bank or savings association
(if the savings association is in mutual form), as those terms are defined in §3 of the Federal Deposit
Insurance Act." 12 U.S.C. §1785(b)(2)(A). Included in the §3 definition of savings associations are state
chartered cooperative banks. 12 U.S.C. §1813(b)(3)(B). Therefore, because the cooperative bank falls within
the definition of a savings association and it is in mutual form, §202 of the Credit Union Membership Act
applies. 

Sincerely,

Sheila A. Albin 
Associate General Counsel

GC/MFR:bhs 
SSIC 3000 
98-1040

cc: Region I
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