
September 14, 1998

Richard W. Murray, President/CEO 
IAG Federal Credit Union 
One Interstate Terrace 
600 Midland Avenue 
Rye, New York 10580-3999

Re: State Tax or Assessments on ATMs, Your letter dated July 23, 1998.

Dear Mr. Murray:

You have asked whether the Massachusetts Division of Banking's annual assessment against a federal credit
union's (FCU's) electronic branch is permissible. Section 24 of Massachusetts' Electronic Branches and
Electronic Funds Transfer Statute requires the commissioner of banks to assess an annual fee against all
electronic branches to cover the cost of regulating these entities. MASS. GEN. LAWS ANN., CH. 167B,
§24 (WEST 1194). You advise that the amount being assessed is $495. This assessment is not permissible.

The attached letter from James J. Engel to Jerome F. Coleman dated April 27, 1979, explains that "[s]tate
and local licensing rules that entail the payment of a fee by the licensee are tantamount to a tax and are
therefore preempted by section 122 of the Federal Credit Union Act (12 U.S.C. §1768)." That letter also
explains that not all fees are impermissible. "For example, a rule that requires the obtaining of a building or
occupancy permit from a local authority and entails the payment of a fee would not be considered a tax if it
is shown that the fee bears a relation to the cost of a service being provided." 

The $495 fee being charged FCUs to maintain electronic branches in the state of Massachusetts does not
appear to bear a relation to the cost of the service being provided. The fee is intended to cover the cost of
examination and supervision by the state regulator. These entities are not examined or regulated by the state
regulator. The assessment is, therefore, equivalent to a licensing fee which makes it an impermissible tax on
FCUs. 

Sincerely,

Sheila A. Albin 
Associate General Counsel
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