
May 29, 1998

Ed Templeton, President 
SRP Federal Credit Union 
P.O. Box 6730 
North Augusta, South Carolina 29861

Re: Board of Directors' Authority to Approve Loans.

Dear Mr. Templeton:

You have asked whether it is permissible for the board of directors to approve all loans to officials, senior
management and loan officers if a federal credit union has a credit committee. As explained below, the
answer is no.

You advise that your credit union has a credit committee. The Federal Credit Union Act (Act) states that, if
the bylaws provide for a credit committee, it will approve loan applications unless a loan application is one
that the Act requires be approved by the board or unless the credit committee has delegated its authority to
loan officers. 12 U.S.C. §1761c. The Act requires the board to approve loans to directors and committee
members or loans guaranteed by directors or committee members that are over $20,000. 12 U.S.C.
§1757(5)(A)(iv) and (v). These are the only loans the board should be approving. The credit committee or
loan officers should be approving all other loans. 

Sincerely,

Sheila A. Albin 
Associate General Counsel
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