
February 4, 1998

Stan Fraser, CEO 
Animas Credit Union 
850 Municipal Drive 
Farmington, New Mexico 87401

Re: Preferential Loan Rates to Employees, Your letter dated November 10, 1997.

Dear Mr. Fraser:

You ask whether you, as Chief Executive Officer, may receive a mortgage loan rate below that offered to
the general membership as part of your employment contract with a credit union. Yes. 

NCUA regulations prohibit credit unions from granting preferential loans to officials, immediate family
members of an official, and individuals having a common ownership, investment or other pecuniary interest
with an official or an official's immediate family member. 12 C.F.R. §701.21(d)(5). An official is defined as
any member of a credit union's board of directors, credit committee or supervisory committee and includes
an official that is also an employee of a credit union. 12 C.F.R. §701.21(d)(2). However, there is no
prohibition against a credit union offering preferential loans to its employees.

You state that you are to be employed by the credit union as its Chief Executive Officer only, and that you
are not currently a member of the board of directors, supervisory committee, or any other volunteer
committee at the credit union. Thus, as solely an employee of the credit union, you may receive a
preferential mortgage loan rate offered under your employment contract with the credit union.

Sincerely,

Sheila A. Albin 
Associate General Counsel
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