July 7, 1997

William J. Smetana, VP Administrative Services
State Capitol Federal Credit Union
Administrative Office

2015 Rice Street

Roseville, Minnesota 55113

Re: Impermissible Loans - Overdrafts, Your Letter of Your April 30, 1997.
Dear Mr. Smetana:

Your letter to David M. Marquis was referred to the Office of General Counsel for response. Attached to
your letter was an opinion written by State Capitol Federal Credit Union's attorney stating that the credit
union may voluntarily pay or honor a share draft written on an overdrawn share draft account and that such
payment did not constitute a loan. You have asked for a review of this opinion.

Neither the Federal Credit Union Act nor the NCUA Rules and Regulations specifically address a federal
credit union's (FCU) authority to pay or honor a share draft written on an overdrawn account. However, our
opinion is that payment of an overdraft is, in effect, a loan or line of credit to a member. Therefore, if an
FCU pays an overdraft of a member, there must be an overdraft lending agreement in existence between the
FCU and the member. Otherwise, the FCU would be making an impermissible loan.

State Capitol FCU's attorney cites Section 336.4-401(a) of the Minnesota Statutes, as authority that an FCU
may voluntarily pay a share draft written on an overdrawn account. Section 336.4-401(a), modeled after
Section 4-401 of the Uniform Commercial Code, provides:

A bank may charge against the account of a customer an item that is properly payable from the account
even though the charge creates an overdraft. An item is properly payable if it is authorized by the customer
and is in accordance with any agreement between the customer and the bank.

Although state laws regulating matters affecting the opening, maintaining and closing of a share draft
account are not applicable to an FCU, 12 C.F.R. §701.35(c), our interpretation of the permissibility of
overdrafts is not contrary to Minnesota law. We, like State Capitol FCU's attorney, are also of the opinion
that an FCU may provide overdraft services to its members. However, it is our position that an FCU may
not agree to offer the service absent an overdraft lending agreement.

We view an FCU's payment of a share draft drawn on an overdrawn account as a financial accommodation
to a member that constitutes a loan or a line of credit. A loan can be defined as "the creation of debt by the
lender's payment of or agreement to pay money to the debtor or to a third party for the account of the
debtor.” BLACK'S LAW DICTIONARY 937 (6th ed. 1990), citing Uniform Consumer Credit Code §3-106.
When an FCU pays an overdraft of a member, it is using FCU money to pay the third party obligations of a
member. A debt obligation is created for which the FCU expects to be repaid by the member. Accordingly,
if an FCU pays an overdraft, it must comply with Section 701.21 of the NCUA Rules and Regulations,
Loans to Members and Lines of Credit to Members.

Sincerely,

Sheila A. Albin
Associate General Counsel
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