December 11, 1992

Leroy Lott

Bank Design & Construction Corporation
P.O. Box 220548

El Paso, Texas 79913

Re: Fixed Assets (Your October 30, 1992, Letter)
Dear Mr. Lott:

You have asked a number of questions concerning NCUA's fixed asset regulation. As you know, Section
701.36(c)(1) of the fixed asset regulation (12 C.F.R. 701.36(c)(1)) provides that no federal credit union
(FCU) with $1 million or more in as- sets, without the prior approval of NCUA, shall invest in fixed assets
in an aggregate amount exceeding 5 percent of shares and retained earnings. Your questions and our
answers are set forth below.

ANALYSIS

Question # 1 - Is there any difference in NCUA's treatment of a state chartered credit union that is federally
insured com- pared to a similar federally chartered one in regard to Sec- tion 701.36?

Federally insured, state chartered credit unions are not re- quired to comply with Section 701.36 as a
condition of insur- ance. However, NCUA may have a legitimate concern regarding the level of fixed assets
in a federally insured, state char- tered credit union based on safety and soundness issues. Furthermore, a
federally insured, state chartered credit union must comply with its state's regulation in this area. Our
answers to the remaining questions only apply to FCUs.

Question # 2 - What constitutes the "aggregate” as it applies to Section 701.36 when computing the
aggregate of all capital and operating lease agreements? For example, does a lease for 10 years with two, 5-
year options require the FCU to add the total of the two 5-year options to arrive at the aggre- gate?

The aggregate is the amount the FCU would be legally required to pay per its lease agreement. The
aggregate in the above example would be (10 years) X (number of payments per year) X (amount of each
payment). The two 5 year options are used in the calculation when they are exercised. Therefore, the amount
of the stipulated sum per year for the options would have no bearing on the calculation until the options
were ex- ercised.

Question # 3 - If the FCU owns another building it is unable to sell, can it lease the building to its sponsor
or other independent party, if the FCU retains a presence in the building? What if the FCU does not retain a
presence in the building? Would the revenue for the 10 year lease be de- ducted from the fixed asset
account for just the 10 year pe- riod or for the full twenty years.

First, it must be determined whether the FCU has more than $1 million in assets and whether the aggregate
of all its in- vestments exceeds 5 percent of shares and retained earnings. See 12 C.F.R. 701.36(c)(1). If the
answer to both questions is yes than the FCU must come into compliance with the fixed asset regulation
immediately or obtain a waiver from the ap- propriate NCUA Regional Director. See 12 C.F.R.
701.36(c)(2). It is unclear from your letter whether the second building is being purchased or leased. In
either sce- nario if the FCU can not sell the old building and did not obtain a waiver prior to purchasing or
leasing the new build- ing, the FCU could be required to dispose of one of the buildings.



If the FCU is not in violation of the 5 percent fixed asset rule or a waiver was obtained, the old building can
be re- tained on the books for four years. Disposition of the property must occur through a private or public
sale within 5 years of abandonment unless otherwise approved by the appro- priate NCUA Regional
Director. See 12 C.F.R.701.36(d)(2). In the period before disposition the FCU may lease the build- ing
regardless of whether they maintain a presence in the building. The term of the lease should be reasonable
and may not exceed the 5 year abandonment limitation. See 12 C.F.R. 701.36(d)(2).

The revenue from the building would be accounted for as in- come in accordance with GAAP. Deducting
the amount of rev- enue from the fixed asset account would be impermissible.

Question #4 - Assuming that the two leases are legal, can an FCU use both types of lease to achieve their
fixed asset ob- jective? Would this approach require approvals in writing?

Using the leases on the new and old building to offset each other to avoid the fixed asset limitation is
impermissible. Furthermore, a 10 year lease on the old building would be im- permissible for the reasons
discussed above.

Sincerely,

Hattie M. Ulan
Associate General Counsel
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