December 23, 1991

Robert S. Bascom

Senior Compliance Specialist

Compliance and Governmental Affairs
New York State Credit Union League, Inc.
Box 15201

Albany, New York 12212-5021

Re: Preemption of New York State Law on Designa- tion of Beneficiary for Shares (Your November 25,
1991, Letter)

Dear Mr. Bascom:

You requested our opinion on whether Section 701.35 of NCUA's Rules and Regulations (the "Regulations™)
preempts a New York statute that limits the amount that a financial institution may pay upon an account
holder's death. In our opinion, the statute is not preempted. You also asked why the NCUA Ac- counting
Manual does not allow the use of a Designation of Beneficiary for Shares with a single ownership account.
Please see our response below.

Preemption
Background

The New York League requested guidance from the State of New York Banking Department on the use of
Designation of Benefi- ciary forms by credit unions. The Banking Department wrote back, indicating that
credit unions must comply with Section 1310 of New York's Surrogate's Court Procedure Act when re-
leasing monies pursuant to a Designation of Beneficiary form, and that under that statute, a credit union
may not honor a Designation of Beneficiary form if the amount of "debt" (SCPA ~1310(1)(a)(i)) owed to
the deceased by all "debtors” (SCPA ~1310(1)(b)), including the credit union, exceeds $10,000.

You interpret the Banking Department's letter to mean that a credit union located in New York may only
use a Designation of Beneficiary for Shares if "the aggregate of all deposits does not exceed $10,000." You
state that such a limitation could prove cumbersome for credit unions, as an individual's aggregate deposits
could exceed $10,000 at any time without a credit union's knowledge.

You suggest that SCPA Section 1310 is preempted by Section 701.35(c) of the Regulations, which permits a
federal credit union ("FCU") to determine "all matters affecting the open- ing, maintaining or closing” of an
account, and preempts any state law attempting to regulate such activities. You ask for our opinion on
SCPA Section 1310's applicability to both FCUs and federally insured state-chartered credit unions
("FISCUs").

Analysis

We note at the outset that Section 701.35(c) only preempts state laws insofar as they attempt to regulate
practices by FCUs. Therefore, even if we were to find that Section 701.35(c) preempts the New York
statute, FISCUs would not be affected by our determination and would still have to comply with the statute.
In any event, we do not believe that SCPA Section 1310 is preempted.

We have reviewed SCPA Section 1310, and our interpretation differs both from yours and from that of the



Banking Depart- ment. You state that the statute precludes use of a Designa- tion of Beneficiary for Shares
when the aggregate of the deceased's deposits exceeds $10,000. However, what the stat- ute actually
provides is that a financial institution may pay only so much from the deceased's account as will bring the
aggregate paid to the deceased's representatives by all "debtors" to $10,000. (See, SCPA ~~1310(2) and (3).)
As we read the statute, the amount on deposit is irrelevant; it is the amount paid by all debtors that is
dispositive. More- over, nothing in the statute precludes use of Designation of Beneficiary for Shares form.

The Banking Department states that Designation of Beneficiary forms cannot be honored when the
aggregate amount of debt owed to the deceased by all debtors exceeds $10,000. We in- terpret the statute
differently. First, as discussed above, the $10,000 limit governs the amount paid, rather than the amount
owed. Second, both sections 1310(2) and (3) provide for payments in compliance with the limit. However,
by their express terms, Sections 1310(2) and (3) only govern payment "unless otherwise provided by a
designation of a beneficiary which is then in effect.” Payment under Section 1310 is made only when an
affidavit is filed and there is no designation of beneficiary. It seems to us that the designation of beneficiary
supersedes the payment rules and limitations of Section 1310(2) and (3). This interpretation is bolstered by
the Practice Commentary to Section 1310 (copy enclosed), which states in part, "Note that payment may not
be made under this section if there is in effect a valid designation of a beneficiary who is entitled to the debt
in question.” In our view, if a Designation of Beneficiary for Shares has been filed and is in effect at the
time of the account holder's death, the statute does not apply.

Federal preemption of a state statute becomes an issue only when there is a conflict between the federal and
state laws. We do not perceive any conflict between SCPA Section 1310 and either the Federal Credit Union
Act or NCUA's Regulations. Therefore, we need not address the preemption issue. How- ever, please feel
free to contact us if you have further questions regarding this matter.

Accounting Manual

You also asked for the reasoning behind the statement, in Section 5150.12 of the Accounting Manual, to the
effect that for a single ownership account, a beneficiary may not be des- ignated to receive the member's
shareholdings upon the member's death. While the owner of an individual account may designate a
beneficiary to receive his shares upon his death, his doing so changes his account from a single ownership
ac- count to a "payable on death” or "testamentary" account. Testamentary accounts are classified separately
from single ownership accounts, and their insurance coverage may differ from that of single ownership
accounts, depending upon the identity of the beneficiary. You may wish to consult Section 745.4 of the
Regulations for an explanation of the insurance coverage for testamentary accounts.

Sincerely,

Hattie M. Ulan
Associate General Counsel
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