
       February 25, 2016 
 
Keith Leggett 
1135 Park Road, Unit 1201 
Sunset Beach, NC 28468 
 
Dear Mr. Leggett: 
 
      RE:  Field of Membership 
 
Thank you for your letter regarding NCUA’s field of membership (FOM) requirements.  In that 
letter, you asked broadly “can a federal credit union have a common [bond]1 that is comprised of 
persons who are 50 years of age or older residing in a specific state?”  Your letter provides no 
other facts or details regarding the circumstances surrounding the subject FOM.  Accordingly, 
we interpret for purposes of this letter that your question more specifically asks if a federal credit 
union’s FOM may be based on a common bond that is comprised exclusively of persons who are 
50 years of age or older residing in a specific state where that group shares no other common 
interests or loyalties other than their age and state of residency.   
 
Under these circumstances, the group’s commonality of age and residency alone is not enough to 
establish a permissible FOM under NCUA’s regulations.2  However, if that group were also to 
share other commonalities in addition to age and residency, then it is possible that those 
additional commonalities could be sufficient to satisfy the associational common bond 
provisions of NCUA’s regulations, which specifically require a substantial degree of 
commonality.3  We would need to know more details about those additional commonalities to 
determine if they are sufficient to satisfy the associational common bond requirements.  
  
We are not aware of any federal credit unions currently operating with an FOM as posed in your 
question.  If you have information to the contrary, we would greatly appreciate you sharing it 
with us.  NCUA takes its chartering function seriously, and we are committed to full compliance 
with our chartering regulations.    
 

 
Sincerely, 
     /S/ 
Michael J. McKenna 
General Counsel 

 
GC/JHB:bhs 
SSIC 3501 
                                                           
1 In your question, you did not include the word “bond” as we have inserted.  We assume that you simply made a 
typographical error in this regard, and, for purposes of answering your question, we read that word into the question. 
2 See 80 Fed. Reg. 25924, 25931 (May 6, 2015); 12 C.F.R. part 702, appendix B (Chapter 2, Section III.A.1). 
3 Id. 

 


