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TO:

FROM: Sheila A. Albin, Associate General Counsel

SUBJ: Nonstandard Bylaw Amendment,

DATE: January 3, 2001

You have asked this office to review [ ] Federal Credit Union’s (FCU’s) request for three nonstandard bylaw
amendments. As explained below, we have no legal concerns with the requests but do have some
suggested language for one of the requests.

First, the FCU has requested a change to Article VI, Section 5 to permit only regular board meetings to be
conducted by audio or video teleconferencing if the board is geographically dispersed. The proposed
amendment is virtually identical to the 1991 standard amendment for Article VII, Section 4, except that it
deletes the requirement that a face-to-face meeting be held at a minimum once each quarter. The current
bylaws allow FCUs to conduct board meetings using audio or video teleconferencing for any reason, but do
require that the board meet face-to-face at least once annually. Although the credit union’s intent is to
conduct its board meeting by audio or video teleconferencing on an infrequent basis, at a minimum the bylaw
must include a requirement that a face-to-face meeting be conducted at least once each calendar year. As
you note, this amendment could be accomplished by board policy. However, we have no legal concerns with
the board adopting its proposed bylaw if the phrase “A regular meeting conducted in person must be
convened, at a minimum, once each calendar year” is inserted.

Next, the FCU requests amendments to Article VIII, Section 3 and Article 1X, Section 2 of its bylaws to
authorize the board to appoint the chairs of the credit and supervisory committees. The FCU states in its
request that this has been its “historical practice.” If the credit union was operating under bylaws that
permitted this practice, it does not need NCUA approval to retain a previously approved bylaw.

The FCU Bylaws provide for selection of the chairs of the credit and supervisory committees by members of

the committees. Article VIII, Section 3 and Article IX, Section 2. We have no legal concerns with transferring
the selection of the chair to the board.
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