
April 10, 2012 
 
 
 
 
 
Larry Middleman, President/CEO 
CU Business Group, LLC 
8909 SW Barbur Boulevard 
Portland, Oregon  97219 
 
Re:  Appraisals for Member Business Loans (MBLs). 
 
Dear Mr. Middleman: 
 
You have asked if it is necessary to obtain an appraisal when a credit union sells a 
participation interest in an MBL under the Interagency Appraisal and Evaluation 
Guidelines (Guidelines).  The Guidelines do not require that an appraisal be obtained 
under the facts you have presented.  A purchasing credit union, however, should 
continue to perform its risk assessment and due diligence consistent with agency 
guidance on real estate lending and loan participation programs. 
 
You have stated your organization works with credit unions that offer to sell 
participations in commercial real estate secured MBLs to other credit unions from the 
originating credit union’s MBL portfolio.  You state the MBLs have been held on the 
originating credit union’s books for several years, are in current repayment status, and 
have a loan to value ratio of less than 80%, with no deterioration in the subject property.  
The terms, conditions and pricing of the loan at origination remain the same at the time 
of the participation sale. 
 
Part 722 of NCUA Rules and Regulations sets appraisal requirements for federally- 
related real estate transactions.  12 C.F.R. Part 722.  The Guidelines clarify the 
appraisal rule and provide supervisory guidance about prudent appraisal and evaluation 
programs in order for federally insured credit unions (FICUs) to conduct real estate 
lending in a safe and sound manner.  75 Fed. Reg. 77450 (Dec. 10, 2010).   
 
The appraisal rule contains exemptions from the appraisal requirement by identifying 
certain real estate-related financial transactions that do not require the services of an 
appraiser.  An exemption is established under the rule for a transaction that involves: 

[T]he purchase, sale, investment in, exchange of, or extension of credit 
secured by, a loan or interest in a loan, pooled loans, or interests in real 
property, including mortgage-backed securities, and each loan or interest 
in a loan, pooled loan, or real property interest met the requirements of 
this regulation, if applicable, at the time of origination; 
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12 C.F.R. §722.3(a)(6).  The “Transactions Involving Real Estate Notes” exemption 
applies to the sale of an interest in a loan.1  Under the facts you presented, the sale of a 
participation interest in an MBL secured by commercial real estate is exempt from the 
appraisal requirement provided the note meets the criteria discussed in the Guidelines.   
 
Appendix A of the Guidelines discusses the application of the “Transactions Involving 
Real Estate Notes” exemption as follows:   
 

If each note or real estate interest meets the . . . regulatory requirements 
for appraisals at the time the real estate note was originated, the institution 
need not obtain a new appraisal to support its interest in the transaction.  
The institution should employ audit procedures and review a 
representative sample of appraisals supporting pooled loans or real estate 
notes to determine that the conditions of the exemption have been 
satisfied.  

 
75 Fed. Reg. at 77467.   
 
Under the facts presented, an appraisal would not be required by the rule provided the 
loans met the appropriate appraisal requirements when originated.  FICUs, though, 
should maintain risk management systems and policies that address the level of risk 
associated with loan participations. The Guidelines state that a FICU should have 
policies and procedures that address the need for obtaining current collateral valuation 
information to understand its collateral position over the life of a credit and effectively 
manage the risk in its real estate credit portfolios. 2  In addition, even though an 
exemption from the appraisal requirement may apply, the Guidelines note that NCUA 
may require a FICU to obtain an appraisal or evaluation when there are safety and 
soundness concerns on an existing real estate secured credit.  75 Fed. Reg. at 77464. 
 
      Sincerely, 
 

/S/ 
 
      Hattie M. Ulan 
      Associate General Counsel 
 
 

OGC/CJL:bhs 
11-1126 

                                                           
1
 The preamble to the proposed 1995 rulemaking makes clear that the exemption applies to loan 

participations.  “The Board is proposing to amend the exemption regarding the purchase of real estate-
secured loans, loan participations, pooled loans, interests in real property and mortgage-backed 
securities. . . .”  60 Fed. Reg. 13388, 13389 (March 13, 1995). 
2
 NCUA Letter to Credit Unions 08-CU-26, “Evaluating Loan Participation Programs” provides additional 

guidance.   


