
June 10, 2004

Mr. Sean Crabson
VISA Debit Processing Service
8910 Ridgeline Boulevard
Highlands Ranch, CO 80129-2326

Re: Marketing of VISA Cards to Merchants.

Dear Mr. Crabson:

You have asked if a federal credit union (FCU) may solicit merchants to accept VISA cards in exchange for
compensation from your company. No, such an activity exceeds the limits of an FCU’s exercise of its
incidental powers and is not permissible.

Your company provides card processing services for financial institution clients and is willing to pay an
initial bonus and a per transaction percentage amount to any client that enlists a local merchant to accept
VISA cards. One of your FCU clients has expressed an interest in participating in this compensation
arrangement. We understand that its interest derives initially from the prospect of enlisting the FCU’s
sponsor to accept VISA cards as a method of payment for employees who will be attending a conference to
be held by the employer later this year. The FCU is also interested in finding merchants and other additional
businesses willing to accept the card.

An FCU may only engage in activities that the FCU Act expressly authorizes or that fall within an FCU’s
incidental powers. The FCU Act does not authorize an FCU to solicit businesses to accept debit or credit
cards in exchange for compensation from the card processor. Under the incidental powers rule, an FCU may
act as a finder by bringing together a third-party vendor with the FCU’s members so that the parties may
negotiate and consummate a transaction between them. 12 C.F.R. §721.3(f). Although the FCU’s proposed
action in this case may result in a convenience to some of its members by enabling them to do business with
a debit or credit card, the predominant aspect of the proposal is on behalf of VISA, as evidenced by its
agreement to pay the compensation. Third-party, nonmember merchants and businesses that agree to accept
the card would also benefit, since customers are more willing to transact business with cards rather than
cash.

An FCU’s finder authority does not extend to the marketing and promotion of a third-party’s products or
services to nonmembers. The FCU would not be acting as a finder for its members and cannot receive
compensation from VISA for its participation in the proposed arrangement.

Sincerely,

Sheila A. Albin
Associate General Counsel
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