July 13, 2000

Richard S. Garabedian, Esq.
Silver, Freedman & Taff, L.L.P.
1100 New York Avenue, NW
Washington, DC 20005

Re: Merger or Conversion of a Federal Credit Union into a National Bank.
Dear Mr. Garabedian:

You have asked us to comment on whether the merger or conversion of a federal
credit union (FCU) into a national bank is permissible under the Federal Credit
Union Act (Act). While the Act does not expressly prohibit such a conversion, it
would be subject to NCUA Board approval under particular statutory criteria. In
addition, as you are aware, while the NCUA has regulatory procedures in place for
conversion of insured credit unions to mutual savings banks or mutual savings
associations, the NCUA Board has never adopted any regulations governing this
type of transaction. Thus, in addition to the statutory criteria noted below, the
Board would need to determine the membership vote required to approve such a
transaction, the time frame for solicitation of member approval, the rights of
dissenting members, and so forth. We also note below other potential issues
regarding the permissibility of an FCU or its management undertaking an
application to charter a federal bank.

In several letters and telephone conversations, you have described a merger or
conversion of an FCU into a national bank, chartered specifically for this purpose.
Although you have used “merger” and “conversion” interchangeably, you have
indicated that the transaction would be accomplished by a purchase and
assumption agreement, whereby the FCU would transfer all of its assets to the
newly chartered bank and the bank would assume all of the FCU’s liabilities
pursuant to §205(b)(1)(C) of the Act. 12 U.S.C. 81785(b)(1)(C).

The Act generally provides that “no insured credit union shall, without the prior
approval of the [NCUA] Board . . . transfer assets to any noninsured credit union or
institution in consideration of the assumption of liabilities for any portion of the
member accounts in such insured credit union . . ..” 12 U.S.C. 81785(b)(1)(C).
The Act also provides a list of the broad factors the NCUA Board is to consider in
granting or withholding approval of a transaction under §205(b). It states that the
NCUA Board, in granting or withholding approval or consent, must consider:

(1) the history, financial condition, and management policies of the
credit union; (2) the adequacy of the credit union's reserves; (3) the
economic advisability of the transaction; (4) the general character and
fitness of the credit union's management; (5) the convenience and
needs of the members to be served by the credit union; and (6) whether
the credit union is a cooperative association organized for the purpose



of promoting thrift among its members and creating a source of credit for
provident or productive purposes.

12 U.S.C. 81785(c). The Act does not, however, mandate specific administrative
procedures. As you know, the NCUA does not have regulations providing
administrative procedures for the conversion or merger of an FCU into a stock
bank. The selection of appropriate procedures and criteria is a matter for the
NCUA Board to determine.

You have mentioned that the FCU, or its management, would be involved in making
the de novo bank charter application with the Office of the Comptroller of the
Currency. We note that the Act does not permit FCUs to acquire control, directly or
indirectly, of another financial institution. 12 U.S.C. 81757(7)(l). Additionally,
participation in the application process by the FCU’s management, in their official or
individual capacities, could raise conflict of interest issues. In conclusion, while our
view is that the Act does not prohibit the transaction, there are several issues that
would require NCUA Board consideration.

Sincerely,

Sheila A. Albin

Associate General Counsel
GC/FSK:bhs
SSIC 3000
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