March 1, 2000

Ms. Donna J. Chardeen

New York State Credit Union League
P.O. Box 15118

Albany, New York 12212-5118

Re: Use of Credit Cards After Termination of Membership.
Dear Ms. Chardeen:

You have asked whether individuals who terminate their membership with a federal credit
union (FCU) may continue to receive new advances of credit on credit cards issued by the
FCU. They cannot.

The Federal Credit Union Act and the Federal Credit Union Bylaws provide that FCUs may
only extend credit to members. 12 U.S.C. §1757(5); FCU Bylaws, Art. XI, 81. When a
member terminates his or her membership in an FCU, that individual may not obtain
further extensions of credit from the FCU. Former members remain obligated to pay any
outstanding debts owed to the credit union in accordance with the terms of their credit
agreements.

We note that FCUs may issue credit cards to nonmembers under certain circumstances.
Many agreements between credit card companies and FCUs permit members who are
cardholders to extend the use of their credit cards to nonmember agents. In these
circumstances, the member is primarily liable for all amounts advanced under the credit
card issued to a nonmember. This subject is discussed at length in the enclosed letter from
Hattie Ulan to Patricia Jones, dated April 2, 1991.

Sincerely,

Sheila A. Albin
Associate General Counsel
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