
March 19, 1997

Wesley Atkins, General Manager 
St. Joe Papermakers FCU 
530 Fifth Street 
P.O. Box 128 
Port St. Joe, Florida 32456

Re: Payment of Taxes (Your February 13, 1997, Letter)

Dear Mr. Atkins:

You have requested a legal opinion on whether Florida federal credit unions (FCUs) must pay a gross
receipts tax for utility services. 10A FLA. STAT. ANN. §203.01 (West 1989). As explained in the attached
opinion letter from James J. Engel, Deputy General Counsel to Mary T. Isaacs, Vice President, Trane FCU,
dated July 23, 1993, this office does not have the resources to analyze the numerous tax statutes in the 50
states.

We have spoken to William G. Berg of the Florida Credit Union League concerning the tax at issue. He
advises that since the tax is on the utility, and not the FCU, it is a tax that the FCU must pay. Although the
statute allows the utility to pass on the tax to the consumer, this does not change the analysis since the legal
incidence of the tax falls on the utility. Mr. Berg can be reached at (904) 576-8171 if you wish to discuss
this matter further.

Sincerely,

Sheila A. Albin 
Acting Associate General Counsel
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