March 16, 1995

Sandy Kleve

Project Manager/Compliance
Ultradata Credit Union Systems
5020 Franklin Drive
Pleasanton, CA 94588-3354

Re: Periodic Statement Disclosures (Your Letter of March 6, 1995)
Dear Ms. Kleve:

You requested an opinion letter regarding the ability of a credit union to print the annual percentage rate
("APR") for share and certificate accounts on periodic statements. A credit union may print the dividend rate
on a periodic statement, but may not use the term "annual percentage rate™ or the acronym "APR."

ANALYSIS

Generally, credit unions must disclose the annual percentage yield earned ("APYE"), dollar amount of
dividends earned, fees imposed, and the length of the period on periodic statements. 12 C.F.R. 707.6(b).
However, the term "periodic statement™ is defined to exclude statements setting forth information on term
share accounts and passbook accounts, even if provided to a member on a regular basis four or more times a
year. 12 C.F.R. 707.2(t). The issue of additional information that may be provided on a periodic statement is
addressed in the Official Staff Commentary to Part 707:

4. Other information. Additional information that may be given on or with a periodic statement includes:

i. Dividend rates and corresponding periodic rates to the dividend rate applied to the balances during the
statement period.

ii. The dollar amount of dividends earned year-to-date.

iii. Bonuses paid (or any de minimis consideration of $10 or less).

iv. Fees for other products, such as safe deposit boxes.

v. Accounts not covered by the periodic statement disclosure requirements (passbook and term share
accounts) may disclose any information on the statement related to such accounts, so long as such
information is accurate and not misleading.

12 C.F.R. Part 707.6(a)4. Thus, a credit union can provide the annual percentage yield ("APY") in addition
to other information required on a periodic statement for both exempt and covered accounts.

It is the position of the NCUA, that the use of the term "annual percentage rate" and the acronym "APR" is
misleading and inaccurate when used outside of the context for account opening disclosures. The preamble
to the final Truth in Savings rule explains:

Section 274(3) of [the Truth in Savings Act ("TISA™)] also provides that the interest rate may be referred to
as the "annual percentage rate.” Again following the [Federal Reserve Board's ("FRB's") lead, the [NCUA]
Board requires that credit unions refer to this figure using the term "dividend rate" and permits credit unions
to use the term "annual percentage rate” only in addition to the term "dividend rate™ and only for account
disclosures (not in advertisements).

The Board believes it is essential, in order to assist members in comparing accounts, to require the use of
standardized terminology in this area. The Board believes, as do twenty-seven commenters, that it may be



confusing for prospective accountholders to see the same figure labeled as the "dividend rate” in some
advertisements and disclosures and as the "annual percentage rate™ in others. Also, the term "annual
percentage rate," as required to be disclosed under Regulation Z, is commonly understood by members to
encompass the total cost of credit -- including both interest and other finance charges. The Board, and the
commenters, are concerned that member confusion may result if the term "annual percentage rate™ is used to
designate a dividend rate for the member's share account at a credit union, if the same terminology is used to
designate a rate that includes both interest, and, for example, points, for the member's mortgage loan with
the same credit union. Since the potential for confusion is greatest in advertisements, the Board proposes to
permit use of the term "annual percentage rate™ only in the account disclosures and then only in addition to
the term "dividend rate.” In no case would a credit union be required to refer to the dividend rate as the
annual percentage rate. The Board follows the FRB final Regulation DD in this matter.

Final Rule, 58 Fed.Reg. 50394, 50401-50402 (September 27, 1993).

Thus, credit unions may not use the term "annual percentage rate" or the acronym "APR" in providing
additional information on the periodic statement for credit union accounts. However, a credit union can refer
to the "dividend rate" of an account on the periodic statement. In the Final Rule, the Board stated that it
demurred on the issue of whether a credit union could refer to the "dividend rate" as "DR." Final Rule, 58
Fed. Reg. at 50402. After consideration, and understanding the limits put on the length of messages by
software and hardware parameters on periodic statements, we opine that a credit union can refer to the
"dividend rate" as "DR" on a periodic statement.

Sincerely,

Richard S. Schulman
Associate General Counsel
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