
July 7, 1992

Leon G. Swenson,
League Consultant
South Dakota Credit Union League
P.O. Box 0
Sioux Falls, South Dakota 57101

Re: Preemption of South Dakota Law on Disposition of Decedent Accounts (Your June 19, 1992, Letter)

Dear Mr. Swenson:

You asked whether Section 701.35(c) of NCUA's Rules and Regulations preempts a newly enacted South
Dakota law affect- ing disposition of funds in a decedent's account. We note that the copy of the law that
you provided does not spe- cifically state that the law applies to federal credit unions ("FCUs"). Assuming
that the law is intended to apply to FCUs, we see no basis for preemption, and it is our opinion that FCUs
must comply with the law.

The law contains a number of provisions, and you do not specify which section concerns you. Since the
other provi- sions of the law appear to reduce, rather than add to the burdens on financial institutions
holding funds of deceased persons, we assume that you are inquiring about possible pre- emption of Section
6 of the law, which limits the amount of funds that may be released by the financial institution hold- ing
them.

Specifically, Section 6 provides that, except where funds are released to a surviving spouse, the holder may
only release seventy percent of the funds pending satisfaction of any in- heritance tax obligation. Once
notified that the inheritance tax has been paid or that no inheritance tax obligation ex- ists, the holder may
release the remaining funds.

Section 701.35(c) preempts state laws affecting the opening, maintaining, or closing of accounts in FCUs.
However, pre- emption becomes an issue only where there is a conflict be- tween the federal and state laws
involved. In our view, the South Dakota statute does not affect the opening, maintain- ing, or closing of an
account; it merely governs disposition of the funds in a decedent's account. It has long been our position that
both account ownership (other than for NCUSIF insurance purposes) and inheritance issues are governed by
state law. We perceive no conflict between the South Dakota law and Section 701.35(c). Therefore, the
South Dakota law is not preempted, and FCUs must comply with it.

Sincerely,

Hattie M. Ulan
Associate General Counsel
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