
June 1, 1992

Gary Greenwald, Esq.
Reichelt, Nussbaum, Brown, Dukes & LaPlaca
P.O. Box 627
Greenbelt, MD 20768-0627

Re: ATM Overdraft Recovery (Your March 17, 1992, Letter)

Dear Mr. Greenwald:

You represent a federal credit union (FCU) which provides access devices to its members for use at
automated teller machines (ATMs). The ATM agreement provides that a member may not receive more than
$400 from an ATM in any 24-hour period, may not reduce the balance of his or her share account below $5
by any ATM withdrawal, and may not reduce the balance in his or her share draft account below $0 by any
ATM withdrawal. For approximately one-half hour each day, the mainline computer at the FCU is not
operational and cannot check account balances. During that period, the computer is programmed to disburse
up to $100 per request, regardless of the balance in the member's account. Several members have withdrawn
funds during that period in excess of the balance in their accounts, some achieving negative balances as high
as $2000.

Many of these members have executed authorization forms for automatic payroll deduction. The form
includes the following language:

In the event of default under this or any other agreement, loan or account between myself and the credit
union, the credit union may disregard my designation of distribution and apply any funds received under
this agreement to any debt I owe to the credit union, the amount and manner of such allocation and
distribution to be within the sole discretion of the credit union.

You have asked whether, to recover on losses created by ATM disbursements, the FCU may: 1) take funds
from other accounts of the member; and/or 2) divert funds from authorized payroll deductions.

Analysis

You argue that the FCU has authority to take funds from other accounts to offset losses caused by ATM
withdrawals under Section 107(11) of the FCU Act, 12 U.S.C. ~1757(11). Although that section authorizes
an FCU "to impress and enforce a lien upon the shares and dividends of any member, to the extent of any
loan made to him and any dues or charges payable by him," we do not necessarily agree that it provides the
basis for the subject offset. The statutory lien has been applied only in the context of loans, and we are not
willing to say that overdrawing an account constitutes a loan.

However, there is other authority for an FCU to offset losses caused by ATM withdrawals. An FCU may
debit funds from one account to recover losses in another account pursuant to its authority to receive
payments on shares, 12 U.S.C. ~1757(6), and the incidental powers clause, 12 U.S.C. ~1757(17). Any such
policy should be formally adopted by the FCU board and made known to the membership. The policy may
be adopted by a nonstandard bylaw amendment or board resolution and should not be applied retroactively.
The FCU should amend the language in its account and service agreements to indicate such a policy.
Certain account types (such as IRAs) are subject to other laws that may complicate such a policy.

You also argue that the above-quoted payroll deduction authorization form specifically empowers the FCU



to apply funds acquired by payroll deduction to accounts with negative balances. This matter is governed by
state law, rather than the FCU Act or NCUA Rules and Regulations.

As you know, Article III, Section 3, of the Standard FCU Bylaws requires that a member whose share
balance is reduced below par be given at least six months to bring his or her account up to par before
membership may be terminated. Article III, Section 3, would apply when a member's account is
involuntarily reduced below the equivalent of a single share through debiting funds from one account to
recover losses in another account or through applying funds acquired by payroll deduction to accounts with
negative balances. Therefore, if either practice resulted in a member's share balance being reduced below
par value, the member would have to be given six months (or such greater time as provided by Article III,
Section 3, of the FCU's bylaws) to raise his or her share balance to at least par value.

Letter to Credit Unions No. 70, dated November 29, 1982, indicated that since Article III, Section 3, may
result in loss of membership if payment of one share is not completed within the specified time frame,
FCUs should notify their members of the bylaw and what they must do in order to avoid adverse
consequences. While we have not required that a member be notified every time his or her share account is
reduced below par value, members should be made aware of any policy on the part of the FCU of closing
an account that falls below par value and terminating the account holder's membership.

Sincerely,

Hattie M. Ulan
Associate General Counsel
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