
May 27, 1992

Joseph S. Melchione
Styskal, Wiese & Melchione
550 North Brand Boulevard, Suite 550
Glendale, California 91203

Re: Secondary Principal Residences (Your March 12, 1992, Letter)

Dear Mr. Melchione:

You have asked whether it is permissible for a federal credit union (FCU) to make a long-term mortgage
loan under Section 701.21(g) of the NCUA Rules and Regulations (12 CFR 701.21 (g)) to purchase a
secondary principal residence. Such a loan is prohibited unless the residence will be the new principal
residence of the member or the member's future retirement home.

ANALYSIS

You state that many credit union members have two principal residences. That is, one principal residence
during the work week and a second principal residence at all other times. You classify these two residences
together as secondary principal residences of the member. You believe long term loans on such secondary
principal residences are permitted under the FCU Act and NCUA's Regulations.

A member may obtain a long-term, first mortgage loan from an FCU pursuant to Section 107(5)(A)(i) of the
FCU Act (12 U.S.C. 1757(5)(A)(i) and Section 701.21(g) of NCUA's Regulations. Both require that such
loans be made on "a one to four family dwelling that is or will be the principal residence of the member-
borrower." The legislative history of the long-term mortgage authority emphasizes that the mortgage must
be on the principal residence of the borrower. (See Report No. 95-23, February 22, 1977, at p. 8, enclosed.)
However, there is nothing in the legislative history that specifically defines the term "principal residence."
The information you submitted from Fannie Mae indicates that they define principal residence to be limited
to only one residence. Webster's defines principal as the most important, consequential or influential; chief
(emphasis added). (See Websters New Collegiate Dictionary, copyright 1976.) This definition makes clear
that principal is singular. Hence one can only have one principal residence at a time. You note that Fannie
Mae allows for long term mortgages that are secured by a second home as well as by a principal residence.
However, they do not take the position that a second home is a principal residence.

The preamble to the 1983 proposed revision to Section 701.21(g) of NCUA's Regulations (48 F.R. 52475,
11/18/83) discusses the term principal residence and states in part that:

It should also be noted that with respect to the statutory requirement that the dwelling "is or will be" the
principal residence of the member, ~701.21(f)(2) [now ~701.21(g)(2)] of the proposal would not require that
the member occupy the dwelling within a certain time after the loan is made . . . The proposed change is
designed to provide Federal credit unions the option of financing eventual retirement homes for their
members.

An FCU may finance a future retirement home (as a future "principal residence") under the long-term
mortgage author- ity. The time for judging the "principal residence" require- ment is when the loan is made.
If at that time it is a member's intent to establish a new principal residence, ei- ther immediately or some
time in the future, an FCU may ex- tend a long-term mortgage loan to the member. Under this analysis, a
secondary residence that is not currently the principal residence may qualify if the member plans to



eventually retire to that residence.

Although we have interpreted the "is or will be the principal residence" language to allow an FCU to make
a second long-term mortgage loan to a member to purchase a future re- tirement home or to purchase a new
principal residence, as noted above, an individual can have only one principal residence at given time. Thus,
a loan to finance a secondary principal residence that does not meet the requirements set forth above is not
permitted.

Sincerely,

Hattie M. Ulan
Associate General Counsel
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