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TO:
FROM: Sheila A. Albin, Associate General Counsel
SUBJ: Nonstandard Bylaw Amendments, [ JFCU
DATE: October 29, 2001

You have asked this office to review a request by [ ] Employees Federal Credit Union (FCU) to amend its
election bylaw to eliminate nominations from the floor at the annual meeting. The FCU has Option A4, which
provides for nominations only by a nominations committee or petition. It provides for voting only by electronic
or mail ballots; it does not provide for voting at the annual meeting. Option A4 does not permit nominations
from the floor. Although unnecessary, we do not object to the proposed amendments, as they are merely a
clarification for the FCU.

The FCU wants to clarify that it will not accept nominations from the floor at the annual meeting if there are
insufficient nominees for the vacancies. Although Option A4 requires the nominations committee to
nominate at least one member for each vacancy and, also, provides for nominations by petition, the situation
of having insufficient nominees can arise if someone withdraws or is otherwise unable to serve after the
nominations process has ended. In these situations, this office has advised federal credit unions that the
resulting vacancy may be filled by the elected directors under the authority of Article VI, Section 4, which
permits the board of directors to fill a vacancy until the next annual meeting.

Option A4 provides for a written notice to members before the election that tells members about the
nominees selected by the nominating committee and tells them about how to submit a nomination petition.
The language in Option A4 the FCU wants to amend also states:

The written notice must indicate that the election will not be conducted by ballot and there will
be no nominations from the floor when there is only one nominee for each position to be filled.

Option A4 has no other mention of nominations from the floor. Our reading of the above-quoted language is
that it informs members that, if there is only one nominee for a position, no election will be held and there will
be no nominations from the floor. It does not provide for nominations from the floor if there is a vacancy
because a nominee has withdrawn or is unable to serve before the election is completed.

By comparison, Option A2 specifically provides for nominations from the floor in just the circumstances that
concern the FCU, namely, when “insufficient nominations have been made by the nominating committee or
by petition to provide for one nominee for each position to be filled or circumstances prevent the candidacy of
the one nominee for a position to be filled.” The only other election option that specifically provides for
nominations from the floor at the annual meeting is Option Al.

The FCU would like to alter the above-quoted sentence to read:

The written notice must indicate that the election will not be conducted by ballot unless there are
more nominees than the number of positions to be filled, and that there will be no nominations
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from the floor.

Our view is that this does not change the meaning of the sentence in Option A4 and we have not objection.
The FCU would also like to address specifically what will happen if there are insufficient nominees for
vacancies on the board and include a cross-reference to the general provision of Article VI, Section 4 that
permits the board of directors to fill vacancies. The FCU proposes to add the following paragraph to its
election bylaw:

If, at the time of the annual meeting, there are fewer qualifying nominees than vacancies on

the board, the vacancies remaining after the annual meeting will be filled in accordance with

Article VI, Section 4.

We have no objection to this addition and believe it may be helpful.
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